Hlavní obsah

Švédské firmy začaly omezovat obchodní cesty, stydí se létat kvůli klimatu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké švédské firmy se snaží omezit znečišťování ovzduší. Omezují obchodní cesty letadlem, nahrazují je například videokonferencemi. Fenomén označovaný jako „ostuda létat“ začíná dělat vrásky leteckému průmyslu, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nadšení Švédů pro ekologii už má na místní letecký byznys měřitelný dopad. Provozovatel deseti velkých letišť Swedavia AB zaznamenal v prvním letošním čtvrtletí meziroční propad domácích cestujících o tři procenta. Podle průzkumu ekologické organizace WWF loni omezilo cestování letadlem s ohledem na změny klimatu 23 procent Švédů.

Trend nyní následují i větší firmy, které cestování letadlem stále více nahrazují videokonferencemi a dalšími digitálními technologiemi.

Ikonou ekologického hnutí je v poslední době mladá aktivistka Greta Thunbergová. Nedávno na sebe upozornila, když do New Yorku místo letadlem cestovala na jachtě se solárním pohonem. Páteční studentské protesty za ochranu klimatu se rozšířily i do dalších zemí včetně Česka.

Záznam: Studentská stávka za klimaVideo: Novinky.cz/ ČTK

Jak upozornil server BBC, hnutí proti létání získává půdu i v dalších zemích, vedle Velké Británie podobné iniciativy vznikly například v Kanadě, Belgii či Francii. Také například oblíbený dánský deník Politiken oznámil, že omezí domácí lety svých novinářů a v cestovní příloze se zaměří na lokality dosažitelné vlakem.

Například výrobce letadel Airbus se ale odklonu od létání neobává a tento týden přišel s odhadem, že celosvětová flotila letadel se do roku 2038 víc než zdvojnásobí na téměř 48 tisíc strojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám