Hlavní obsah

Svatba se dá v Česku pořídit skoro zadarmo

Právo, Jiří Vavroň

Zatímco sňatek Kate Middletonové a prince Williama má stát odhadem 20 až 60 miliónů dolarů (330 až 990 miliónů korun), u nás může být svatba i úplně zadarmo. Pokud vám stačí obřad v místní obřadní síni, ve všední den a jakoukoli hodinu, za samotný oddací akt se neplatí. Stačí vám slušné šaty, prstýnky nepotřebujete, svatební kytici nahradíte lučními květy a na radnici půjdete pěšky nebo pojedete tramvají, pak se náklady na svatbu vejdou do stokoruny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina Čechů však bude chtít mít svatbu trochu jinou. Nejlevnější typ obřadu a hostiny pořídíte už zhruba od patnácti tisíc, velkolepé svatby s padesátkou či více hosty přijdou na statisíce. Průměrné náklady na pěknou svatbu se pohybují od 50 do sto tisíc.

Podle průzkumu GE Money bank o využití půjčky na pokrytí svatebního veselí uvažuje dvacet procent občanů. Podle banky by tak například romantická svatba v ceně 110 tisíc korun na hradě Helfštýně vyšla na 60 splátek po 2,5 tisíce korunách.

Náklady lze snížit

Podle finančního poradce Františka Macháčka ale lze plánováním výdajů a včasným objednáváním ušetřit mnohatisícové částky a ze svatby udělat skutečně nikoli finanční horor, ale hezký den, na který budou aktéři dlouho vzpomínat.

Ten, kdo chce hezkou svatbu a současně rozumně utrácet, by měl volit pro hostinu jiný den než sobotu odpoledne, kdy jsou pronájmy sálů, aut, atd. nejdražší. Levněji vyjde svatba i v zimě či mimo hlavní turistickou sezónu.

Velmi důležité je, zda kompletní organizaci a hostinu svěříte profesionální agentuře, či si vše obstaráte sami, včetně dopravy rodinnými auty. Pokud si najmete agenturu, budete sice bez stresu, ale také něco zaplatíte, dodává Macháček. V takovém případě je dobré si ohlídat, zda na obsluhu potřebujete nabízených dvacet či jen pět číšníků.

Mezi nezbytné náklady, kterým se nevyhne žádná běžná svatba, patří zlaté prstýnky v cenovém rozpětí 10 až 20 tisíc korun. Dále kytice (2000 Kč), náklady na hostinu podle cenové skupiny a menu (20 lidí po 500 korunách), pití (10 000 Kč). Drobnější výdaje jsou kadeřník, výzdoba sálu. Podtrženo, částka se opět pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Ušetřit lze tím, že si šaty místo nákladného ušití na míru půjčíte v půjčovně. Zatímco pěkný pánský oblek může po svatebním dni sloužit ještě mnoho let, svatební šaty jsou většinou na jedno použití. Pokud je neprodáte, vyplatí se místo nákladného šití róby si šaty půjčit – například za tři tisíce, čímž snížíte cenu za oděv o minimálně několik tisíc korun.

Pokud fotografovat či natáčet obřad bude strýc (úspora až 15 000 Kč) a auta zajistí bratranec, (úspora 10 000 Kč), náklady jdou opět prudce dolů.

Na placení se domluvte

V dnešní době se při rozdělení nákladů už tak nehledí na tradice, obě rodiny či ženich s nevěstou se nejčastěji rozumně domluví. Přesto stále platí, že rodiče nevěsty by měli podle tradic platit svatební hostinu včetně dortu, fotografa či dopravu na svatební hostinu. Rodiče ženicha pak prstýnky, nápoje na hostině, květiny pro nevěstu.

V dnešní době ale není nezvyklé, že nákladné svatby, které probíhají na zámku, v horkovzdušném balónu či ve volné přírodě na romantickém místě s následnou opulentní hostinou pro stovku hostů, s prstýnky za statisíce, kde svatební hosté jsou několik dní i ubytováni, plně hradí ten, kdo na to má a takovou svatbou se chce prezentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám