Hlavní obsah

Dva a půl dne nic. Supermarkety na Vánoce zavřou jako obvykle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké obchody mají obvykle o Vánocích zavřeno. Letos ale bude ještě o prvním svátku vánočním, 25. prosince, platit nouzový stav, který umožňuje otevřít. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto chystá návrh na omezení otevírací doby. Obchodní řetězce a hobbymarkety se přesto rozhodly na vládu nečekat. Zavřou bez ohledu na to, jak rozhodne.

Foto: ČTK/AP

Santa v Bukurešti

Článek

Zůstanou tak zavřené na Štědrý den odpoledne a po celý den na oba vánoční svátky v sobotu a neděli. Lidé si tak musí nakoupit s předstihem, nechtějí-li spoléhat na večerky či prodejny na čerpacích stanicích, jež mají ze zákona výjimku.

Válek zruší výjimky

„Na Štědrý den zůstanou již tradičně prodejny Billa otevřené v dopoledních hodinách pro poslední nákupy. Během svátků 25. a 26. prosince a na Nový rok pak zůstanou pro zákazníky uzavřeny,“ řekla Právu mluvčí Dana Bratánková. Doplnila, že na Silvestra si lidé budou moci nakoupit od 7.00 do 17.00.

Vědci chtějí prodloužit nouzový stav, bojí se omikronu

Koronavirus

Stejně se zařídily další velké řetězce jako Lidl, Globus, Tesco nebo Albert. Mírně se liší jen otevírací doba na Štědrý den. Například Globus nebo Lidl chtějí zavřít už v půl dvanácté, Tesco v 11 hodin. Albert plánuje pustit poslední zákazníky dovnitř v 11.45.

Obdobně to platí pro hobbymarkety jako OBI nebo Baumax. Nábytkářská IKEA ale neotevře ani na Štědrý den dopoledne.

Ve svátek 26. prosince bude mít otevřeno pouze velkoobchod Makro.

Rakušan: Představíme opatření pro konec roku

Koronavirus

Zákon o otevírací době v maloobchodě v nouzovém stavu neplatí a nekontroluje se. Velké obchody přesto už loni za nouzového stavu zavřely, aby nechaly zaměstnance odpočinout. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu vládě přesto předloží návrh, aby omezení otevírací doby platilo bez ohledu na nouzový stav.

„Víme, že mnozí k tomu přistoupili dobrovolně, ale chceme, aby to bylo obecně platné pro všechny,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle něj Válek ještě zvažuje, zda se na Štědrý den nezavře už hodinu před polednem. V takovém případě by část obchodů musela zavřít o trochu dřív, než nyní avizují.

Anketa

Vadí vám zavřené obchody na svátky?
Ano
8,2 %
Spíše ano
1,8 %
Spíše ne
6 %
Vůbec ne
84 %
Celkem hlasovalo 11188 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám