Hlavní obsah

Sucho pocítí brzy úplně všichni. Pekaři a mlynáři budou zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu, uvedl v úterý předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Analytik upozorňuje, že cena obilí není pro ceny pečiva rozhodující, zdražení ale ospravedlňuje růst dalších nákladů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce, uvedl svaz.

V tuto chvíli není jasné, jak markantní zdražení bude. Mlýny zatím kupují obilí ze skladů a zemědělci dosud nezačali prodávat pšenici z nové sklizně, která bude brzy dokončena.

Cena mouky není pro celkovou cenu chleba a pečiva rozhodující
agrární analytik Petr Havel

„Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté," poznamenal Chochole.

Cena pšenice na francouzské komoditní burze MATIF (Marche a Terme International de France), jež má rozhodující vliv na vývoj cen v Evropě, překročila 214 eur za tunu (přibližně 5500 korun) a stále roste, upozornil Chochole. V květnu cena činila asi 150 eur (3750 korun).

Produkce ozimé pšenice, jež je pro mlýny a pekárny nejdůležitější, bude 4,3 miliónu tun. Z hlediska domácí spotřeby by byla dostačující, část pšenice se ale vyveze a kvůli poptávce ze zahraničí se tak zvýší ceny.

Sucho jako poslední kapka

„Dlouhodobě platí, že cena mouky není pro celkovou cenu chleba a pečiva rozhodující, řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel. Podle některých odhadů tvoří jen asi deset procent ceny.

„Jestliže pekaři připravují zdražení, je to zřejmě na základě růstu jiných nákladů, například na mzdy, na rozvoz pečiva kvůli zdražení pohonných hmot a podobně. Vzhledem k tomu, že se české ekonomice daří a růst táhne spotřeba domácností, si pekaři zdražení mohou dovolit. Dopad sucha na úrodu obilí je podle něj evidentní.

„Sucho je taková poslední kapka, kvůli které ten pohár možná přetekl, nicméně hlavní důvod to není,“ uzavřel Havel.

Žně v ČR jsou prakticky u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám