Hlavní obsah

Student Agency chce uvnitř autobusů kamery, úřad to zatrhnul

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad pro ochranu osobních údajů nepovolil společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury registraci kamer, které by uvnitř jejích žlutých autobusů monitorovaly řidiče, stevarda a jejich bezprostřední okolí. Student Agency s rozhodnutím nesouhlasí a hodlá se obrátit na soud, uvedl pro Novinky mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí úřadu Hany Štěpánkové bylo takové umístění kamer shledáno jako nedůvodný a nepřiměřený zásah do soukromí zaměstnanců.

Jinak však vidí situaci dopravní společnost. „Úřad na ochranu osobních údajů nemůže bránit naší snaze o bezpečnost a posilování bezpečnostních prvků v autobusech Student Agency,“ sdělil Ondrůj s tím, že důležitě je i monitorování přední části stanoviště řidiče.

Podle Ondrůje souvisí osazování žlutých autobusů kamerami s bezpečností cestujících i zaměstnanců, což je pro společnost prioritní. Kamery snímají například zavazadlový prostor, pro bezpečnou nakládku a vykládku zavazadel a bezpečný nástup cestujících, nebo cestu před autobusem.

„Takové záznamy jsou pak klíčové v situacích, kdy například dojde k problémům na silnici, například k nehodě,“ doplnil Ondrůj.

V loňském roce úřad zaregistroval zpracování osobních údajů společností Student Agency prostřednictvím čtyř kamer umístěných po stranách autobusu v jeho přední části. „Zde bylo shledáno, že jde o opodstatněný prostředek instalovaný za účelem ochrany majetku a zdraví zaměstnanců, zvýšení bezpečnosti cestujících a přepravy,“ dodala Štěpánková.

Anketa

Vadily by vám kamery uvnitř autobusu?
Ano, je to zásah do soukromí
32 %
Ne, zvyšuje to bezpečnost
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25158 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám