Hlavní obsah

Student Agency chce konkurovat ČD, brousí si zuby na Liberecko

Novinky, Tomáš Holý

Autobusový dopravce Student Agency po měsících plánování vstupu na českou železnici se konečně může poprat s Českými drahami. Dceřiná společnost SA RegioJet totiž v uplynulých dnech získala licenci od Drážního úřadu na provoz vlakové dopravy.

Článek

„Chceme, aby se v Česku otevřel dopravní trh na železnici. Cestující by měli pocítit kvalitativní změny,“ potvrdil Novinkám záměry vstupu na české koleje provozní ředitel RegioJetu Jan Paroubek.

Firma se nyní účastní tendru na provozování železnice v Jizerských horách. Tendr vypisuje Liberecký kraj. RegioJet do výběrového řízení vstupuje společně s francouzskou firmou Keolis. Ta by podle Paroubka měla projekt finančně jistit.

Vítěz v tendru získá smlouvu na 15 let. Úspěšný dopravce bude moci vozit cestující po 1,5 miliónu kilometrů ročně. Kromě ČD mají o zakázku zájem také Arriva či tuzemská společnost Viamont.

„Doufáme, že po tomto tendru se i ostatní kraje rozhodnou k vypsání výběrových řízení,“ dodal Paroubek. Podle něj již firma vyjednává s kraji i ministerstvem dopravy. „Chceme naznačit, že máme skutečně zájem o provoz železniční dopravy,“ doplnil.

Podání přihlášek do tendru v Libereckém kraji končí 1. června. Vítěz se po tamních kolejích rozjede v závěru roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám