Hlavní obsah

Strojvedoucí budou nacvičovat nehody. Dráhy koupí trenažéry za 40 miliónů

České dráhy (ČD) nakoupí dvojici trenažérů pro strojvedoucí. Ti si na nich budou moci vyzkoušet, jak zvládají krizové situace, které není s běžným vozidlem na kolejích možné zkoušet. Záměr koupit přístroje za zhruba 40 miliónů korun má souhlas představenstva ČD, řekl v pondělí jeho člen odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poničené pendolino po srážce s kamiónem ve Studénce

Článek

Důvodem chystané koupě je mimo jiné řada závažných nehod, které v létě dopravce postihly.

Šlo zejména o havárii osobního vlaku na pražském Masarykově nádraží, vykolejení rychlíku v Horažďovicích a střet pendolina s kamiónem na železničním přejezdu ve Studénce.

"Není nám lhostejné, co si cestující myslí a cestující nerozlišují České dráhy od SŽDC (Správy železniční dopravní cesty). Cestující si myslí, že železniční přejezdy stále patří Českým drahám," řekl předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Budou simulovat poruchy

Na zvýšení bezpečnosti na přejezdech už pracuje expertní skupina složená kromě členů ČD z ministerských úředníků a expertů, SŽDC, Drážního úřadu a Drážní inspekce.

Kromě rutinních mimořádností, jako je výpadek elektrického napětí, je možné s trenažéry simulovat například poruchy návěstidel, nebo náhlou změnu návěstidel, doplnil Štěpán. Jednou z variant, kde by se mohli strojvedoucí na nových trenažérech školit, je školící středisko v České Třebové. Jednání o jejich umístěních ale zatím nejsou uzavřená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám