Hlavní obsah

Stávka pilotů Lufthansy pokračuje druhý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Do druhého a posledního dne vstoupila další stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Firma kvůli ní ve středu zrušila 890 letů, což se dotkne asi 98 000 cestujících. Piloti, kteří požadují výrazné zvýšení platů, nevylučují ani další protesty. Část leteckých zaměstnanců chce ale dnes demonstrovat také proti počínání pilotů.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Piloti stávkovali už minulý týden od středy do soboty, což pocítilo 350 000 cestujících, kteří měli letět jedním ze zhruba 2800 zrušených letů. Aktuální kolo stávky, které je již patnáctým od dubna 2014, se za úterý a středu dotkne dalších asi 180 000 pasažérů, vypadlo na 1700 letů.

Stávka si vyžádala i zrušení čtyř párů letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem a také jednoho páru spojů na trase Praha-Mnichov.

Piloti, kteří chtějí navýšit platy o celkem 22 procent, mají ve středu protestovat i před centrálou Lufthansy na letišti ve Frankfurtu. Protidemonstraci chce na stejném místě uspořádat frankfurtský letištní personál, podle něhož piloti myslí jen na sebe a nedbají zájmů dalších leteckých pracovníků.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 000 eur ročně (téměř dva milióny Kč), piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 000 eur ročně (6,8 miliónu Kč). Průměrný roční plat se v Německu pohybuje kolem 32 650 eur (883 000 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám