Hlavní obsah

Stavebnictví vzrostlo, nových bytů přibývá

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 3,7 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Ukazují to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce roste segment pozemního stavitelství. Zvyšují se také vydaná stavební povolení a bytové výstavby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stavební úřady vydaly v říjnu 7 675 stavebních povolení, což je meziročně o 9,6 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb byla 34,3 miliardy korun a vzrostla o 4,9 procenta.

V porovnání s loňskem významně vzrostl počet zahájených bytů, a to o 38,8 procenta. Dokončeno bylo o 17,2 procenta bytů více. V rodinných domech vzrostl počet bytů o 16,6 procenta, v bytových domech stoupl počet zahájených bytů dvojnásobně, oznámil ČSÚ.

„Oblast stavebních povolení a bytové výstavby je i nadále na vzestupu, který je zčásti způsoben omezeným provozem v loňském roce. Rostly ukazatele v téměř všech kategoriích včetně dokončování rodinných domů. Pokles byl zaznamenán pouze u orientační hodnoty změn dokončených staveb, kde byly loni povoleny velké stavby železniční infrastruktury,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

V Praze je na prodej nejméně nových bytů za 10 let, meziročně zdražily o 15 procent

Ekonomika

Stavebnictví nejvíce táhlo pozemní stavitelství, které bylo loni v hlubokém útlumu. Jeho produkce se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 7,1 procenta.

„Inženýrské stavby úroveň října minulého roku nepřekonaly, ale ve srovnání se zářím zaznamenaly po čtyřech měsících poklesů meziměsíční růst,“ sdělila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Rodiny trápí drahý materiál

I přes říjnový růst poukazují analytici na dva hlavní problémy, které stavitelství brzdí: nedostatek pracovních sil a rostoucí ceny stavebních materiálů.

„Meziroční růst stavební produkce o necelá čtyři procenta je způsoben především nízkou srovnávací základnou loňského roku,” upozornil Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Největší brzda stavebnictví? Nejsou lidé ani materiál, shodli se developeři

Ekonomika

Kvůli vysokému růstu cen stavebních prací a materiálu se lidé ocitají v problémech, neboť nemají peníze na dokončení svých staveb, míní hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„V mnohých případech jim banky odmítají navýšit hypoteční úvěry, což vytváří extrémně nepříjemné situace. V lepším případě se lidé stěhují do rozestavěných a nezkolaudovaných domů. V horším případě jsou rozestavěné domy neobyvatelné a rodiny jsou nuceny je prodat, protože si nemohou dovolit splácet hypotéky a k tomu ještě platit nájemné,“ řekl Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám