Hlavní obsah

Stavebnictví v únoru zpomalilo růst na 9,4 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v únoru zpomalila meziroční růst na 9,4 procenta po lednovém růstu o 33,6 procenta. Produkce se zvýšila v pozemním stavitelství, naopak v inženýrském mírně klesla. Bytů se staví více, firmy i ekonomové ale kritizují úřady za pomalé povolování staveb.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stavební úřady vydaly meziročně méně stavebních povolení, jejich počet se snížil o 6,2 procenta na 5543. Orientační hodnota těchto staveb ale naopak stoupla o pětinu na 26,5 miliardy.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 29,6 procenta na 2591 bytů. O 28,4 procenta byl vyšší i počet dokončených bytů, dostavělo se jich 2372.

Povolování staveb v Praze? Tristní

Developeři i někteří ekonomové ale upozorňují na pomalé povolování staveb bytů, které je znát hlavně v Praze.

„Pozoruhodnější jsou čísla u počtu zahájených bytů v našem hlavním městě. Tam se v únorových a předtím i v lednových kolonkách krčí čísla, na která by snad mohlo být pyšné větší okresní město, ale rozhodně ne česká metropole. Když se navíc tato čísla propojí s nadprůměrným růstem počtu obyvatel, nastává otázka, kde budou tito noví Pražané za pár let bydlet,” řekla ředitelka developerské firmy Central Group Michaela Tomášková.

Počet zahájených bytů v bytových domech v Praze činil v únoru 61 bytů. Za leden a únor pak bylo dohromady zahájeno jen 97 bytů v bytových domech. Vloni bylo přitom za stejné období zahájeno o 274 bytů více.

Stavební úřady pomalejší než v rozvojovém světě

„Stavební úřady v České republice jsou pomalejší než v rozvojovém světě. Z Evropské unie jsou na tom hůře už jen Rumunsko, Slovensko a Kypr. Nefungující stavební úřady jsou hlavní příčinou skomírajícího stavebnictví. Negativním důsledkem jsou vysoké ceny nemovitostí,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplý leden nahrál stavbařům

Stavební produkce v lednu meziročně stoupla o 33,6 procenta. Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který upozornil na mimořádně teplé počasí, které...

Výběr článků

Načítám