Hlavní obsah

Stavebnictví v lednu zpomalilo růst, průmysl přidal

ČR
Aktualizováno

Stavební výroba v lednu zpomalila meziroční tempo růstu na jedno procento. Ve srovnání s posledním měsícem loňského roku byla stavební produkce nižší o 0,5 procenta. Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční tempo růstu na 9,3 procenta. Ve středu to uvedl Český statistický úřad.

Článek

Pokles v rámci meziročního srovnání se dal předpokládat, protože leden 2007 nabídl nebývale příznivé klimatické podmínky.

Stavební úřady v lednu vydaly 7888 stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 6,2 procenta. Při nové výstavbě mají vzniknout objekty za 18,2 miliardy korun.

Analytici odhadují meziroční růst ve stavebnictví v rozsahu čtyř až pěti procent. Podle Petra Dufka z ČSOB se na růstu budou podílet především umírněné úrokové sazby a příliv peněz ze strukturálních fondů EU. "Zajímavé bude sledovat vývoj bytové výstavby, která v loni zlomila dlouhodobý rekord," dodal. 

Průměrná nominální měsíční mzda zaměstnanců byla v lednu 21 837 Kč, což představuje meziroční nárůst o 12,3 procenta.

Průmyslu se daří

K růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a zařízení. Nedařilo se naopak výrobě textilních a oděvních výrobků a zpracování dřeva.

Dle Michala Brožky z Raiffeisenbank je třeba počítat s určitým zpomalením oproti loňskému roku, kdy průmysl rostl průměrným meziročním tempem 8,2 %. Přesto by však "neměl strádat" a mohl by letos dosáhnot růstu kolem sedmi procent.

Komerční banka označuje současný růst průmyslové výroby za impozantní, nicméně očekává, že letošní růst bude zhruba pětiprocentní.

"I přes skvělý výsledek se však v průmyslu začínají rýsovat přinejmenším dva negativní trendy. Prvním z nich je skutečnost, že růst průmyslových tržeb již druhý měsíc v řadě zaostal za růstem produkce," upozorňuje Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Dále upozorňuje na pokles zakázek v zahraničí.

Za růst mezd mohou odměny z loňska

Průměrný počet pracovníků v lednu meziročně stoupl o 3,1 procenta, firmy tak přijaly zhruba 36.200 nových pracovníků. Nejvíce jich nově zaměstnaly v produkci pryžových a plastových výrobků a dopravních prostředků. Naopak nejvíce propouštěly podniky zabývající se rozvodem elektřiny, plynu a vody.

Měsíční nominální mzda se zvýšila o 12,2 procenta na průměrných 22.367 Kč.

Za razantním růstem mezd v obou odvětvích je dle ekonomů přesunutí výplat ročních odměn z konce minulého roku na leden kvůli výhodnějším daňovým sazbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám