Hlavní obsah

Stavebnictví se v březnu vrátilo k růstu

• Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v březnu meziročně vzrostla o 6,2 procenta, zatímco v únoru zaznamenala sedmiprocentní propad. Zvýšila se produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Na výsledku se podepsal i fakt, že letošní březen měl ve srovnání se stejným měsícem roku 2016 o dva pracovní dny více, upozornili statistici. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v březnu zvýšilo o dvě procenta.

Produkce v pozemním stavitelství byla proti loňskému březnu bez očištění vyšší o 6,4 procenta. V inženýrském stavitelství stoupla o 5,5 procenta.

Ve sledovaném měsíci o 8,9 procenta přibylo vydaných stavebních povolení, stavební úřady jich vydaly 6944. Bylo zahájeno meziročně o 53,3 procenta bytů více, dokončeno bylo ale o 28,1 procenta bytů méně.

Zástupci developerů opakovaně kritizují pomalé povolování stavby nových bytů, především v hlavním městě. „Přestože se trh s rezidenčním bydlením snaží, jak může, stále jsme v počtu nových bytů hluboko za aktuální poptávkou. Za celý loňský rok bylo v Praze zahájeno jen 1707 bytů, prodáno však bylo 6650. Meziročně šlo o pokles vydaných povolení o 56 procent,” uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Pracovníků ve stavebnictví v únoru ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 2,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 32 330 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám