Hlavní obsah

Stavební výroba pokračuje v poklesu

Praha

Pokles stavební produkce pokračoval i v srpnu, kdy výroba v českém stavebnictví ve stálých cenách meziročně klesla o 2,1 procenta po červencovém propadu o 4,5 procenta. Počet zahájených bytů se v srpnu meziročně snížil o 13,6 procenta na 2794. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Data poměrně jasně ukazují, že stavebnictví na rozdíl od průmyslu prochází dlouhodobou krizí.

Stavební úřady vydaly v srpnu o 2,8 procenta stavebních povolení méně, bylo jich 10 087. Jejich orientační hodnota nicméně vzrostla o 14,8 procenta na 40 miliard korun. Dokončeno ale bylo meziročně o 14,8 procenta bytů méně.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní kleslo stavebnictví v srpnu o 3,3 procenta. Srpen 2010 měl totiž ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku totiž o jeden pracovní den více.

Dokončeno méně bytů, mzda vzrostla

Počet zahájených bytů v rodinných domech ve srovnání s loňským srpnem vzrostl o 2,6 procenta, u bytů v bytových domech naopak statistiky zaznamenaly propad o 55,7 procenta. V srpnu bylo dokončeno 2 202 bytů, což je meziročně o 14,8 procenta bytů méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu 2010 meziročně snížil o 0,6 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 1,7 procenta na 26 868 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám