Hlavní obsah

Stavební spoření je nutné zaplatit dřív, ostatní platby počkají

Lidé, kteří chtějí ještě do konce roku stihnout poslat peníze na penzijní pojištění, doplatit pokuty nebo třeba jen poslat slíbenou částku kamarádovi, na to letos mají více času než minulý rok. Výjimkou jsou stavební spořitelny, kdy si lidé naopak musí pospíšit, chtějí-li dosáhnout na státní podporou za tento rok.

Foto: Chillibraní

Soutěž Chilližrout

Článek

Zatímco loni musely lidé počítat s časovou rezervou na převod peněz z jedné banky do druhé, letos už platí pravidlo, že na účet v téže bance musí být peníze připsány ještě ten den, na účet u jiné banky do dvou dnů.

"Tuzemské platební příkazy k úhradě v rámci Komerční banky podané na pobočce, které mají být splatné ještě v roce 2004, budou přijímány do 31. prosince do 11 hodin. Příkazy k úhradě do jiné banky musí být podány na pobočce KB nejpozději dne 29 prosince do 13 hodin," sdělila Komerční banka. Vzhledem k novela zákona o převodu peněz jsou termíny u ostatních bank stejné, liší se maximálně v hodinách, do kdy jsou peněžní domy poslední den v roce otevřené.

"Platební příkazy pro tuzemský devizový a zahraniční platební styk přijaté 30. 12 2004 po desáté hodině v písemné formě a po 14. hodině v elektronické formě budou kompletně zpracovány až v roce 2005," sdělila ČSOB.

Za zrychlení si lze připlatit

Banky už pak nabízejí jen výhodnější termíny, například Živnostenská banka převede peníze na účet u jiné banky ještě 31.12 do deseti hodin odpoledne, pokud klient ohlásí, že je to urgentní.

Stále je však potřeba si dávat pozor, kdy mají banky poslední den v roce otevřeno. Většina jich kolem poledne zavírá. Platbu tak lze zadat například elektronickým bankovnictvím. To ostatně bude fungovat po celé svátky.

Co se týče plateb do zahraničí je dobré se s pracovníkem banky dohodnout, do kdy peníze budou na účtu. Živnostenská banka slibuje, že převede peníze do zahraničí ještě 29. prosince dopoledne, jistější je ale přijít 28. prosince. Banky často nabízejí, že za zvláštní příplatek, že platbu urychlí, třeba i do druhého dne.

Nepřijít o podporu

Nejčastěji lidé platí do konce roku částku stavebního spoření. Je to proto, že nutné spořit průběžné a mnoho lidí proto celou částku, která slibuje maximálně státní podporu, ukládá až na konci roku jednorázově.

Podle novely zákona se letos mění termíny, kdy doplatit na účet částku stavebního spoření, aby lidé dostali státní podporu. V minulých letech stačilo, když peníze do konce roku odešly, letos platí, že poslední den v roce, tedy 31.12, už peníze musí být na účtu té které spořitelny.

Pokud lidé peníze platí v bance, stačí opět přijít dva dny předem. Pokud ale částku složí například na poště musí počítat s tím, že peníze poputují až pět dní, než budou na konto připsány. 27. 12 je tak poslední termín, kdy lze peníze bezpečně poslat. Ještě o Silvestru jde částka splatit na centrále stavební spořitelny.

Kdy co zaplatit

PENÍZE NA ÚČET

převod na účet téže banky: 31.12 2004 (dopoledne)

převod na účet jiné banky: 29.12.2004

převod na účet do banky v zahraničí nebo převod v cizí měně: 28.12 2004 (dopoledne)

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

platba přes banku: 29. 12. 2004

platba na poště: 27.12 2004 (dopoledne)

platba na centrále spořitelny: 31. 12 2004

Jen u stavební spořitelny České spořitelny mohou klienti peníze složit na jakékoliv pobočce i poslední den v roce. Úplně se z trendu vymyká Raiffeisen stavební spořitelna, která zůstala u loňského modelu. Stačí, když klient do konce roku peníze odešle, přijít mohou až v novém roce. Pak ale klient musí přijít na pobočku a prokázat, že peníze skutečně odeslali v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám