Hlavní obsah

Stavební povolení je v Česku problém. Jsme až na 156. místě

V podmínkách pro získání stavebního povolení je Česko na 156. místě ze 190 zemí. Vyplývá to z žebříčku Světové banky (SB). Celkově v hodnocení podmínek pro podnikání je Česko na 35. místě, před námi je Polsko, ale i například Rwanda.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zdlouhavé a složité získání stavebního povolení v ČR opakovaně kritizují developeři i ekonomové, zpráva Světové banky to potvrzuje. Oproti loňskému žebříčku je to zhoršení, loni bylo Česko na 127. příčce, v roce 2010 jsme byli na 76. místě. Nabídka bytů hlavně ve velkých městech nestačí poptávce, což se v posledních letech odrazilo ve výrazném zdražování bytů. [celá zpráva]

„Letošní výsledky bohužel opět potvrzují to, co zaznívá z odborných kruhů již dlouho: podmínky pro výstavbu jsou u nás nadále velmi složité a získat stavební povolení trvá neúměrně dlouho. Z dlouhodobého hlediska poškozují nastavené podmínky i konkurenceschopnost celé České republiky,“ komentoval výsledky studie Pavel Kliment, partner KPMG a člen Sdružení pro architekturu a rozvoj.

Dobře si Česko v rámci srovnání nestojí ani v podmínkách pro zahájení podnikání, kde je na 115. místě. Nelichotivá je také 72. příčka v rámci hodnocení ochrany menšinových investorů.

Žebříček hodnocení podmínek pro podnikání
1.Nový Zéland
2.Singapur
3.Dánsko
4.Hongkong
5.Jižní Korea
6.Gruzie
7.Norsko
8.USA
9.Makedonie
10.Spojené arabské emiráty
...
34.Portugalsko
35.Česko
36.Nizozemsko
...
190.Somálsko
Zdroj Světová banka

V celkovém žebříčku podmínek pro podnikání Světové banky se ČR umístilo na 35. místě za Portugalskem, před Nizozemskem. Zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání je Nový Zéland, za kterým následují Singapur a Dánsko.

V přívětivosti daňového systému je Česko na 45. místě. České firmy loni strávily vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 230 hodin ročně, což je o šest hodin méně než o rok dříve.

Zpráva zahrnuje celkem 190 států. V rámci zemí visegrádské čtyřky si nejlépe vede Polsko, kterému patří 33. místo. Slovensko obsadilo 42. příčku a Maďarsko 53. Na 29. místě se poněkud překvapivě umístila chudá africká země Rwanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám