Hlavní obsah

Státy EU souhlasily, že je nutné pomoci automobilkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Státy Evropské unie v pátek na ministerské schůzce v Bruselu souhlasily s tím, že je nutné pomoci evropským automobilkám z veřejných prostředků. Novinářům to řekl místopředseda Evropské komise Günther Verheugen.

Článek

Podle něj je v případě přetrvávajících problémů v ohrožení 12 miliónů pracovních míst, přičemž automobilky nemají dostatek kapitálů, aby přežily delší hospodářskou recesi.

Evropská komise údajně uvažuje o tom, že by ještě rozšířila možnost poskytovat výrobcům půjčky prostřednictvím Evropské investiční banky. Ta je v současnosti prakticky hlavním finančním ústavem, který výrobcům pomáhá. "Komerční banky nefungují tak, jak by měly, do té doby, než se vzchopí, potřebujeme, abychom tuto propast přehradili," dodal Verheugen.

Současná krize v automobilovém průmyslu je údajně vážná zejména ze tří důvodů. Na jedné straně stojí klesající poptávka a spotřebitelská důvěra, na druhé přemrštěné výrobní kapacity a na třetí nutnost vyšších investic, které si mimo jiné žádá boj s klimatickými změnami.

Verheugen upozornil, že české předsednictví EU připraví konkrétní návrh případné pomoci automobilkám, o kterém by měly diskutovat ministři pro konkurenceschopnost na zasedání v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám