Hlavní obsah

Státní rozpočet v březnu skončil s přebytkem 16,3 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke konci letošního března hospodařil stát s přebytkem rozpočtu 16,3 miliardy korun. To je o 11,6 miliardy více než za stejné období před rokem. Výsledku pomohl hlavně příliv peněz z EU, uvedlo v úterý ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu: leden-březen

Článek

Ke konci března dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 345,7 miliardy a celkové výdaje byly 329,4 miliardy.

V lednu byl rozpočet v přebytku 26,5 miliardy, v únoru 25,8 miliardy. Loni ke konci března vykázal rozpočet přebytek 4,7 miliardy. Lepší meziroční výsledek hospodaření podle ministerstva výrazně ovlivnily prostředky přijaté z evropských fondů, které byly oproti předchozímu roku vyšší o 17,4 miliardy korun.

Vyšší příjmy z daní

Pozitivní vliv měl i nárůst příjmů z vybraných daní a sociálního pojistného o 22,4 miliardy, tedy o více než osm procent, na celkových 291,1 miliardy. Inkaso DPH ve výši 62,8 miliardy bylo meziročně vyšší o 5,6 miliardy korun, tedy téměř o deset procent. Podle rezortu výběru pomáhá elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů jde každoročně na sociální dávky. Ke konci března bylo na dávkách vyplaceno 138 miliard, což je meziročně o 4,3 procenta více. Výdaje na důchody rostou i díky zvýšení základní výměry důchodu o 150 Kč a procentní výměry o 3,5 procenta, tedy v průměru o 475 korun měsíčně.

Utažený trh práce a rozhodnutí vlády o navýšení platů ve veřejné sféře znamená, že lidé mají více peněz a mohou utrácet.
Marek Dřímal, KB

„Bývalý ministr financí Ivan Pilný označil letošní rozpočet jako předvolební. To je vidět na útratách vlády. Prudce rostou především výdaje na platy, ať už přímo v rozpočtu, nebo prostřednictvím transferů obcím a krajům, kde se jedná především o vyšší náklady ve školství,“ komentoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Na straně příjmů rozpočtu je podle něj vidět důsledky pokračujícího ekonomického boomu, což se odráží na výběru daní. „Utažený trh práce a rozhodnutí vlády o navýšení platů ve veřejné sféře znamená, že lidé mají více peněz a mohou utrácet,“ dodal.

Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun. „Konečný schodek bude záviset především na provádění investic. Náš odhad prozatím je, že rozpočet skončí ve schodku 40 miliard korun oproti plánovaným 50 miliardám. Případné vyšší investice ho ale mohou stáhnout do ještě hlubšího schodku,“ odhaduje Dřímal.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 60 miliard, skutečný schodek ale dosáhl jen 6,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám