Hlavní obsah

Státní rozpočet je stále ve schodku. Skoro deset miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 9,7 miliardy korun z červnových 20,7 miliardy. Loni v červenci přitom stát hospodařil s přebytkem 16,6 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu za leden až červenec

Článek

Za meziročně horším výsledkem rozpočtu o 26,3 miliardy korun stojí podle resortu financí hlavně nižší příjem prostředků z Evropské unie. V prvních měsících loňského roku totiž získal státní rozpočet mimořádně peníze 20,7 miliardy, které představovaly část závěrečných plateb vztahujících se k programovému období 2007 až 2013.

Inkaso daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení dosáhlo 429,2 miliardy a meziročně vzrostlo o 21 miliard, tedy o 5,2 procenta.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Ke konci července bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 349,7 miliardy, což představovalo meziroční růst o 27,6 miliardy, tedy o 8,6 procenta. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 23,8 miliardy. Výdaje na důchody letos rostou i díky zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a také procentní výměry důchodů o 1000 Kč u příjemců důchodů starších 85 let.

Pomalé investice

Ekonom Komerční banky František Táborský upozornil, že výsledek rozpočtu je nejhorší od roku 2013. „Na příjmové straně většina hlavních daňových položek odpovídá plánovanému rozpočtu nebo jen lehce zaostává. Tuzemská ekonomika roste pomaleji než v minulém roce a nepodporuje tak státní rozpočet vyšším výběrem daní,” uvedl ekonom.

„Na straně výdajů však i nadále zaostává investiční aktivita, která se ale postupně rozjíždí. Za prvních sedm měsíců bylo proinvestováno lehce přes polovinu plánovaných výdajů a zbytek investic prozatím zůstává na papíře,” dodal.

Odhadl, že státní rozpočet zakončí tento rok poblíž svému plánu, tedy v deficitu kolem 40 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám