Hlavní obsah

Státní pojišťovna EGAP se loni dostala do ztráty 205 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hospodaření státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) loni skončilo ve ztrátě 205,4 miliónu korun. Hodnota vývozu zboží, služeb a investic, které EGAP pojistil, vzrostla meziročně o 36 procent na rekordních 72,1 miliardy korun. Hlavní příčinou ztráty byla podstatně vyšší tvorba rezerv na staré obchodní případy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rezerva na pojistná plnění si vzhledem k v závěru roku nahlášeným novým pojistným událostem vyžádala podstatné navýšení její tvorby v rozsahu, který rozhodujícím způsobem ovlivnil výsledek hospodaření do ztráty oproti původně plánovanému zisku,“ uvedla pojišťovna.

EGAP loni pojistila nové vývozní úvěry, bankovní záruky a investice českých firem do celkem 42 zemí, nejvíc do Ruska. Tam směřovalo celkem 49 pojistných smluv v celkovém objemu 22,4 miliardy korun.

Státní pojišťovna vybrala na předepsaném pojistném téměř dvě miliardy korun. Celoroční objem výplat pojistných plnění činil 1,3 miliardy korun. Objem všech zpětně vymožených pohledávek dosáhl rekordních 762 miliónů korun.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám