Hlavní obsah

Státní dluh Česka mírně klesl, na každého připadá v průměru 161 tisíc

Státní dluh České republiky klesl ve třetím čtvrtletí o 297 miliónů korun na 1,683 biliónu korun. Proti konci roku se dluh snížil o 332 miliónů korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadal dluh zhruba 161 tisíc korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

"Pokles korunové hodnoty hrubého státního dluhu je v souladu s plánem ministerstva financí na stabilizaci státního dluhu, která přináší pozitivní dopady zejména ve formě úspory úrokových výdajů státního rozpočtu souvisejících s emisní činností státu v průběhu roku," uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ministerstvo prodalo během třetího čtvrtletí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 11,1 miliardy korun. Od počátku roku pak prodalo domácí dluhopisy za necelých 128 miliard korun.

Pro celý letošní rok počítá s podejem dluhopisů za až 230 miliard korun. Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun na 1,683 biliónu korun. Šlo tak o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám