Hlavní obsah

Statisíce klientů Bohemia Energy dál čekají na vyúčtování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

René Schaffer ze Svatého Pole u Příbrami byl zákazníkem Bohemia Energy, která v polovině října oznámila konec dodávek. Ačkoliv společnost oznámila, že se s bývalými klienty rychle vyrovná, Schaffer doteď na konečné vyúčtování čeká.

Foto: Novinky

Bohemia Energy

Článek

„Vůbec se mi neozvali. Vyúčtování jsem ještě nedostal, a to už jsem stihl odejít z režimu dodavatele poslední instance a uzavřít smlouvu s novým dodavatelem,“ řekl Právu Schaffer.

Splatnost přeplatků na konci ledna

Není ale zdaleka sám, domácností, které se ještě vyúčtování od Bohemia Energy nedočkaly, jsou statisíce.

Lidí v DPI je stále přes 50 tisíc, na přechod zbývají necelé tři měsíce

Ekonomika

„Z celkového počtu 1 200 000 klientů skupiny Bohemia Energy jsme již zaslali konečná vyúčtování 75 procentům z nich,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. Vyúčtování tak dosud nedoputovalo 300 tisícům zákazníků.

Většina dosud vyúčtovaných přeplatků měla podle Novotné splatnost až na konci ledna, ale zákazníkům byly zaplaceny ještě před vánočními svátky, tedy s měsíčním předstihem. „Další část přeplatků je plánována k vyplacení v druhé polovině ledna,“ dodala.

Doplnila, že situaci znesnadňuje to, že ve firmě nyní pracuje jen asi čtvrtina z původní tisícovky zaměstnanců, a navíc musí řešit tisíce reklamací k vyúčtováním.

Většina už má smlouvu

„To je bohužel způsobeno nepřesnými odhady spotřeb, které nám zaslali provozovatelé distribučních soustav jako podklady pro vyúčtování. Reklamace, které s nimi řešíme, jsou časově náročné, ale děláme vše pro to, abychom je zpracovali co nejrychleji,“ dodala Novotná.

Projekt Peníze z Bohemky nabízí lidem, kterým dodavatel ukončil dodávky, pomoc při získání odškodnění

Ekonomika

Kromě Bohemia Energy oznámily loni i počátkem roku konec dodávek i další společnosti, například Kolibřík Energie, Plus Energie, Ray Energy, Micorenergy nebo Lumius. I jejich zákazníci se automaticky dostali do režimu dodavatele poslední instance (DPI), kdy je na dobu nejvýše šesti měsíců převezmou velcí dodavatelé.

Ceny v tomto režimu jsou však vysoké, a tak je záhodno co nejrychleji uzavřít standardní smlouvu, byť i u nich ceny vzrostly.

Vítěz tendru na Dukovany by mohl postavit další tři jaderné bloky

Ekonomika

U ČEZ tak již učinilo 95 procent odběratelů, kteří k němu přešli v režimu DPI, v tomto režimu zatím zůstává ještě asi 19 tisíc zákazníků.

Innogy eviduje přibližně 11 tisíc zákazníků v DPI, tedy čtyři procenta z těch, kteří se do tohoto režimu dostali. Na standardní produkt ještě stále nepřešlo 13 tisíc těch, kteří v DPI skončili u společnosti E.ON.

Reklama

Výběr článků

Načítám