Hlavní obsah

Statisíce domácností budou muset vyměnit staré kotle

Právo, Martin Procházka

Stovky tisíc domácností budou muset do dvou let vyměnit své staré kotle na tuhá paliva. Pokud by je dále používaly, hrozí jim za půldruhého roku pokuta 50 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2022 budeme muset povinně odpojit všechny kotle první a druhé kvalifikační třídy a bude velká vlna výměny starých uhelných kotlů,“ řekl Právu již dříve předseda Rady Českého plynárenského svazu Martin Slabý.

Podle Ondřeje Charváta z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí jsou takových kotlů statisíce. „Počet nevyhovujících kotlů, tedy kotlů nižší než 3. třídy, není zatím statisticky sledován. Na základě odborných odhadů, které vycházejí například ze sčítání obyvatel, se jedná zhruba o 300 tisíc kusů,“ řekl Právu Charvát.

Stát nabízí na výměnu kotlů dotaci a o tyto takzvané kotlíkové dotace je obrovský zájem. Jen ve třetí vlně, která právě probíhá, lidé podali přes 40 tisíc žádostí. Na výměnu kotlů byly původně letos vyhrazeny tři miliardy, v listopadu byla částka navýšena o další dvě miliardy.

Ve třech krajích ministerstvo spustilo kvůli výměně program bezúročných půjček. „To umožňuje občanům v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji předfinancovat výměnu kotle. Díky tomu dosáhnou na nové, ekologičtější zařízení i nízkopříjmové domácnosti,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na výměnu kotle, náklady na instalaci, novou otopnou soustavu nebo rekonstrukci staré soustavy a projektovou dokumentaci mohou domácnosti od státu získat podporu až do výše 127 500 korun u kotlů na biomasu a až 102 500 korun u plynových kondenzačních kotlů.

V prodeji jen kotle s ekodesignem

Od ledna budou moci být v prodeji kotle čtvrté a vyšší třídy, které splňují evropské požadavky na ekodesign.

„Ekodesign je obecně soubor pravidel pro uvádění výrobků na trh v členských zemích EU, zejména s ohledem na spotřebu energií. Požadavky ekodesignu na kotle na tuhá paliva určují především energetickou účinnost a stanovují emisní limity u znečišťujících látek. Tyto limity musí kotel splňovat pro všechny druhy paliv vhodných pro kotel na tuhá paliva,“ uvedl Charvát.

Plnění požadavků ekodesignu deklaruje výrobce na základě výsledků měření v nezávislé zkušebně. Jednou z podmínek je i to, že pro koncové uživatele musí být přístupné informace o naměřené účinnosti kotle a naměřených emisích. Zákazníci tak mohou jednodušeji porovnávat parametry jednotlivých kotlů. Podmínky ekodesignu musí od počátku nadcházejícího roku v prodeji splňovat také lokální topidla jako kamna, krbová kamna nebo sporáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám