Hlavní obsah

Stát musí šetřit. Část finančních úřadů má omezit provoz

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční správa navrhuje omezit provoz 34 územních pracovišť finančních úřadů. Fungovat by měla v režimu dva plus dva, při němž budou pracovat jen dva úředníci dva dny v týdnu. Úřad by tak uspořil 686 milionů korun. Se starosty bude ještě jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

Optimalizaci finanční správa chystá od roku 2020, v následujících pěti letech by díky ní ušetřila zhruba 686 milionů korun. Jedná se zatím o předběžný návrh, o kterém chce generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová mluvit se starosty a starostkami dotčených obcí. Tvrdí, že opatření by nemělo zásadní dopad na služby poskytované daňové veřejnosti.

Mezi více než třiceti úřady jsou například ty v Mariánských Lázních, Litvínově nebo Mikulově.

„Dosud fungují pracoviště ve standardním režimu, tedy pět pracovních dní v týdnu. Tzv. režim 2+2 znamená, že budou v provozu v úřední dny v obvyklých úředních hodinách, tedy v pondělí a ve středu od 8 do 17,” upřesnil na dotaz Novinek mluvčí finanční správy Petr Habáň.

Pracoviště, kterých by se omezení mělo podle návrhu týkat
FÚ pro Jihočeský kraj
ÚzP v Trhových Svinech
ÚzP v Kaplici
ÚzP v Dačicích
FÚ pro Plzeňský kraj
ÚzP v Kralovicích
ÚzP v Sušici
ÚzP ve Stříbře
FÚ pro Karlovarský kraj
ÚzP v Ostrově
ÚzP v Mariánských Lázních
FÚ pro Ústecký kraj
ÚzP v Libochovicích
ÚzP v Litvínově
FÚ pro Liberecký kraj
ÚzP v Novém Boru
ÚzP v Tanvaldu
ÚzP ve Frýdlantu
FÚ pro Královéhradecký kraj
ÚzP v Novém Bydžově
ÚzP v Hořicích
ÚzP v Broumově
ÚzP v Jaroměři
ÚzP v Kostelci nad Orlicí
ÚzP ve Dvoře Králové nad Labem
FÚ pro Pardubický kraj
ÚzP v Hlinsku
ÚzP v Holicích
ÚzP v Litomyšli
ÚzP v Moravské Třebové
FÚ pro Kraj Vysočina
ÚzP v Chotěboři
ÚzP v Ledči nad Sázavou
ÚzP v Bystřici nad Perštejnem
FÚ pro Jihomoravský kraj
ÚzP v Mikulově
ÚzP v Bučovicích
ÚzP ve Slavkově u Brna
ÚzP v Moravském Krumlově
FÚ pro Olomoucký kraj
ÚzP v Litovli
FÚ pro Moravskoslezský kraj
ÚzP ve Frýdlantu nad Ostravicí
FÚ pro Zlínský kraj
ÚzP ve Valašských Kloboukách
ÚzP v Luhačovicích

Snižování počtu státních pracovníků a provozních nákladů zhruba o deset procent požaduje ministerstvo financí vzhledem k horšímu vývoji hospodaření rozpočtu.

„Jsem si vědoma toho, že tato optimalizace může v místě územního pracoviště vyvolat řadu otázek, zejména ze strany starostů dotčených měst a obcí. Proto v průběhu nadcházejících týdnů proběhnou jednání se starosty všech měst a obcí, kde mají sídla územní pracoviště, kterých by se měla nadcházející optimalizace týkat,” uvedla ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

„Jsme připraveni vyslechnout případné návrhy či stanoviska ze strany zástupců územních samospráv a až po ukončení těchto jednání budeme moci s plnou odpovědností rozhodnout, která pracoviště budou převedena do optimalizovaného režimu,“ dodala.

První vlna optimalizace finančních úřadů proběhla již v roce 2016 a v režimu dva plus dva již tři roky funguje 23 územních pracovišť.

Správa upozornila, že v současnosti má celkem 201 územních pracovišť. Česko má v porovnání se sousedními zeměmi jednoznačně nejhustší síť, a to 20,5 na milion obyvatel. Slovensko má na milion obyvatel 14,8 kontaktních míst, Polsko 10,8, Rakousko a Bavorsko osm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám