Hlavní obsah

Stát chce poslat firmu provozující ruzyňské letiště na burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo dopravy uvažuje o tom, že prodá Českou správu letišť (ČSL), která provozuje pražské ruzyňské letiště. Firmu předělá na akciovou společnost a akcie dá k prodeji na kapitálovém trhu. Tvrdí to šéf resortu Milan Šimonovský.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská muzejní noc 2016: Ilustrační foto: Ostravská muzejní noc 2012:

Článek

"Vláda se nežene do přehnaně rychlé privatizace a nehledá pro ČSL strategického partnera," řekl ministr. Připomněl, že vypsání emise by nebylo nic zvláštního. "Emise je standardní způsob financování rozvojových projektů. Konečně by to nebyla jen léčiva, ale také infrastrukturní obchodní společnost," připomněl ministr nedávný vstup Zentivy na kapitálový trh.

Zatím neví, zda by stát umístil na trh celých 100 procent akcií, nebo zda si ponechá majoritu. Ministerstvu se ale podle Šimonovského již dříve podařilo vládu přesvědčit o tom, že nynější management řídí letiště dobře. Letiště podle něj roste, vydělává a bude zároveň bez problému schopné splácet devítimiliardovou půjčku na nový terminál.

To, že nová vláda bude zvažovat privatizaci České správy letišť, o víkendu zmínil premiér Stanislav Gross.

Letiště Ruzyně představuje společně s Vídní dvě nejvýznamnější letecké adresy ve střední Evropě. Je také nejvýkonnějším letištěm ze zemí, které letos přistoupily k EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruzyně v červenci odbavila přes milión lidí

Letiště Praha Ruzyně odbavilo v červenci poprvé v historii víc než milión cestujících za měsíc. Meziročně počet cestujících vzrostl o víc než 20 procent....

Výběr článků

Načítám