Hlavní obsah

Stát byl v únoru 23 miliard v minusu, na daních vybírá méně, než čekal

– Praha

Stát hospodařil v únoru se schodkem 22,8 miliardy Kč. V únoru 2010 státní rozpočet vykázal deficit 10,6 miliardy Kč. V úterý to uvedlo ministerstvo financí (MF). Stát počítal s tím, že příjmy z DPH a spotřebních daní porostou, zatím se ale ukazuje, že spíše klesají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Meziročně daňové příjmy klesly o více než tři procenta, rozpočet počítá s růstem o necelých pět procent. "Meziroční pokles byl ovlivněn především nižším inkasem daně z přidané hodnoty," uvedlo v úterý MF.

Příjmy rozpočtu ke konci února klesly meziročně o 4,3 miliardy na 157,7 miliardy korun. Z toho daňové příjmy tvořily 70,8 miliardy korun.

Inkaso spotřebních daní stouplo o jedno procento na 23,3 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s růstem o 4,4 procenta proti roku 2010. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci února vybral 27,4 miliardy korun, meziročně o devět procent méně.

Negativně únorový výsledek podle MF ovlivnily také meziročně nižší transfery přijaté od Evropské unie a Národního fondu a na straně výdajů meziročně o 8,1 miliardy korun vyšší kapitálové výdaje.

Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard Kč, loni rozpočet skončil v deficitu 156,4 miliardy Kč.

Výdaje státu stouply, stejně tak i vyplácení úroků z dluhu

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval 1,2 miliardy korun, tedy mírně nižší než loni. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 2,7 procenta proti roku 2010. Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 16,2 miliardy korun, tedy o 2,6 procenta více než před rokem. Na pojistném na sociální zabezpečení stát vybral 59,7 miliardy korun, meziročně o 2,4 miliardy více.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání stouply o 4,6 procenta na 180,5 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil 74 miliard korun, meziročně o sedm procent více. Z toho na důchodech stát vyplatil 59,7 miliardy korun, což je o 5,5 miliardy více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci února zaplatil v meziročním srovnání o 0,2 miliardy korun více, tedy 3,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám