Hlavní obsah

Startující veletrh Flora představil novou gladiolu Kateřinu Emmons

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová
OLOMOUC

V Olomouci začal ve čtvrtek jubilejní 50. ročník veletrhu Flora. Zahrádkáři hned v úvodu představili novou odrůdu gladioly, která získala jméno po medailové střelkyni z letošní olympiády - Kateřina Emmons. Rostlina,která má sytě růžový, se smetanovým okem silně zvlněný tzv. voskový květ, vyšlechtil předseda Českého svazu zahrádkářů Josef Kříž.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Gladiolu pojmenovanou podle Kateřiny Emmons představila modelka Andrea Vránová.

Článek

Na olomouckém výstavišti se letos prezentuje přes sto vystavovatelů z Česka a Slovenska. Největší a nejstarší akce svého druhu v Česku si přitom letos připomíná jubileum. V neděli, kdy veletrh končí, to bude totiž přesně 50 let ode dne zahájení vůbec první květinové výstavy v Olomouci.

Námětem ústřední květinové expozice Českého zahrádkářského svazu v hlavním výstavním pavilónu A je tentokrát na Floře Umění v rozkvetlé zahradě. „Je koncipována jako určitá inspirace pro návštěvníky, jak lze uměleckými artefakty vyzdobit jejich zahrady a zahrádky,“ řekl autor její koncepce Karel Robenek.

Půlstoleté výročí květinových výstav připomíná výstava plakátů z historických ročníků olomoucké Flory.

Na galerii pavilónu A se vůbec poprvé koná celostátní výstava kaktusů a sukulentů. „Návštěvníci tu najdou také zhruba sto fotografií z cestovatelských výprav za kaktusy a bezplatnou poradenskou službu,“ uvedl manažer letní Flory Ivo Krejzlík. Nejlepší čeští aranžéři představují na galerii také výsledky svých prací v rámci soutěže zdobení historických dětských kočárků.

Vystavuje se i zahradnické zboží

Tradičně se spolu s veletrhem Flora konají na výstavišti také letní zahradnické trhy. Různé zahradnické zboží na nich nabízí přes dvě stě prodejců. Návštěvníkům jsou zdarma přístupné sbírkové skleníky výstaviště i Botanická zahrada Univerzity Palackého a Botanická zahrada a rozárium v Bezručových sadech, letos s novou expozicí travin pod hradbami. Součástí Flory je i bohatý doprovodný program.

Veletrh bude otevřený denně od 9 do 18 hodin. Základní vstupné je 80 korun, zlevněné 60 korun. Zdarma mají vstup děti do 10 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP-P.

Vstupenka na výstavu bude v sobotu sloužit i jako jízdenka do historického vláčku taženého parní lokomotivou s názvem Matěj z Olomouce do Náměště na Hané a zpět. V okolí výstaviště je několik parkovišť. Autobusy mohou parkovat mj. i na třídě Kosmonautů. Po dobu konání Flory bude v Olomouci posílena tramvajová doprava.

Flora
Dnešní mezinárodně uznávaná přehlídka špičkových výpěstků květin, okrasných dřevin, zahradní architektury a vazačství Flora Olomouc datuje svůj původ do roku 1958. Tehdy 24. srpna byla v areálu olomouckého výstaviště zahájena první, ještě regionální Výstava květin podniků místního hospodářství.Na svou dobu nevídaný zájem veřejnosti – 62 tisíc návštěvníků – si vynutil její opakování v příštím roce. Stoupající zájem vystavovatelské i návštěvnické veřejnosti vyvrcholil na V. celostátní výstavě v roce 1964, kterou zhlédlo neuvěřitelných 330 tisíc lidí. Název Flora Olomouc se v titulu zahradnických výstav objevil poprvé v roce 1967.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám