Hlavní obsah

Starbucks vás pustí na toalety, i když neplatíte. Vinili je totiž z rasismu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký řetězec kaváren Starbucks dovolí používat toalety i lidem, kteří si nic neobjednají. Změnit politiku se rozhodl po sporu se zákazníky tmavé pleti a následnými protesty ve Filadelfii. Informoval o tom server BBC, který upozornil, že to může znamenat problémy s hygienou či užíváním drog.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Logo Starbucks Coffee

Článek

Šéf Starbucks Howard Schultz koncem minulého týdne prohlásil, že toalety budou přístupné každému, kdo požádá.

„Nechceme být veřejné toalety, ale vždy uděláme správné rozhodnutí a lidem dáme klíče,“ řekl Schultz ve Washingtonu. Dodal, že nikdo by ve Starbucks neměl mít pocit, že ho nepustí na toaletu, protože je „něco méně“.

Rozhodnutí předcházel incident z 12. dubna, kdy manažer kavárny Starbucks ve Filadelfii zavolal policisty na dva černochy, kteří žádali použít toalety, aniž by si něco koupili. Tvrdili, že čekají na obchodní schůzku. Poté, co odmítli po výzvě kavárnu opustit, byli přivolanými policisty zatčeni, píše BBC.

Foto: Social Media, Reuters

Zásah policie ve Starbucks

Následovala vlna protestů, kterou musel Starbucks řešit dohodou o urovnání s radnicí a podle serveru znamenal „pohromu“ pro vztahy s veřejností. Firma se mužům omluvila a později během května zavře na jedno odpoledne všech osm tisíc kaváren v USA kvůli povinnému školení personálu proti rasovým předsudkům.

Poskytnutí klíčů od toalet jen zákazníkům je poměrně rozšířenou praxí v USA i jinde ve světě. Údržba toalet něco stojí. Pokud je bude moci používat kdokoli, může to ztížit dodržování hygieny, hrozí poškození vandaly, toalety mohou zneužívat konzumenti drog, uvádí BBC.

To je ostatně velmi palčivý problém veřejných toalet. Například město Seattle rozhodlo po čtyřech letech provozu uzavřít pět městem provozovaných samočištěných toalet kvůli jejich zneužívání narkomany a prostitutkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám