Hlavní obsah

Stále víc Španělů nemá ani na jídlo, oživení ekonomiky necítí

Novinky, Tomáš Volf

Počty Španělů, kteří jsou odkázáni na pomoc potravinových bank, stoupl na 1,5 miliónu. Ve frontách na jídlo čeká dvakrát víc lidí než před začátkem krize v roce 2008. Píše o tom ekonomický list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro stále větší část obyvatel Madridu končí každodenní zápas o jídlo v dlouhé frontě před obřím skladištěm z červených cihel na severním okraji města - ústřední potravinovou bankou.

Skladiště je až po strop plné beden s mandarinkami a paprikami, těstovinami, rýží nebo sušenkami. Potravinová banka zásobuje charitativní organizace, které vyrostly ve městě a okolí. Každý den odsud putuje padesát tisíc kilo jídla, píše španělský zpravodaj Financial Times.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Hlad ve Španělsku

Podle zaměstnanců potravinové banky se příspěvky dárců od začátku krize výrazně zvýšily, ještě rychleji ale roste počet těch, kteří pomoc potřebují. Během posledních pěti let počty Španělů, kteří závisí na pomoci 55 potravinových bank v zemi, stoupl ze 780 tisíc na 1,5 miliónu. Navzdory známkám ekonomického oživení jejich počty dál rostou, uvádí deník.

Ekonomika Španělska sice roste páté čtvrtletí za sebou, ovšem pouze o půl procenta. Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí klesla na 23,7 procenta a dostala se tak sice na nejnižší úroveň za téměř tři roky, zůstává však více než dvojnásobná ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii.

“Na makroekonomické úrovni se věci zlepšují, ale naši lidé nevidí žádnou změnu,” řekl Nicolás Palacios, prezident Španělské federace potravinových bank. “Přibývá lidí, kterým skončila podpora v nezaměstnanosti a došly jim všechny finanční rezervy. A i pokud mají nějaký příjem, za pár stovek euro rodinu neuživí.

Dva a půl miliónu lidí nemá práci přes dva roky

Ačkoliv země před více než rokem vybředla z recese a španělské banky prošly překvapivě hladce zátěžovými testy ECB, oživení podle ekonomů a analytiků nestačí k zažehnání sociální krize. Obávají se především ti, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní.

Více než 700 tisíc domácností v 47miliónové populaci je bez příjmu a nemají přitom nárok na žádnou státní podporu, tvrdí Financial Times. Údaje ze španělského trhu práce naznačují, že šance sehnat zaměstnání se u krátkodobě nezaměstnaných o něco zlepšila, z lidí nezaměstnaných déle než rok dokázalo v posledních třech měsících najít místo jen 13 procent.

Ve Španělsku je více než 2,4 miliónu lidí bez práce déle než dva roky, což je doba, po kterou dostávají příspěvky v nezaměstnanosti. Kromě menších programů není žádná vládní podpora, jež by dávky v nezaměstnanosti nahradila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám