Hlavní obsah

Spořivé Němce vytáčí nízké úrokové sazby Evropské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rekordně nízké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB) způsobují „mimořádné problémy” německým bankám i důchodcům. Politika ECB by rovněž mohla podkopat podporu Němců pro evropskou integraci, řekl v úterý agentuře Reuters německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„Je nepopiratelné, že politika nízkých úrokových sazeb způsobuje v Německu mimořádné problémy bankám a celému finančnímu sektoru. Dotýká se to i důchodového zajištění,” řekl Schäuble. Politici ze strany kancléřky Angely Merkelové, k nimž patří i Schäuble, si v poslední době stále silněji stěžují na to, že politika ECB poškozuje střadatele a důchodové fondy, jimž klesají výnosy z investic.

ECB na začátku března rozhodla podpořit hospodářský růst a inflaci v eurozóně snížením všech svých úrokových sazeb, zvýšením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů finančnímu sektoru. Základní úroková sazba ECB se nyní nachází na rekordním minimu 0,05 procenta. Depozitní sazba je dokonce záporná, takže finanční ústavy musejí za peníze uložené u centrální banky platit.

Bouře odporu ve spořivém Německu propukla poté, co šéf ECB Mario Draghi minulý měsíc označil za „zajímavý” koncept „peněz z vrtulníku” - ten navrhuje, aby centrální banka namísto nynějších nákupů dluhopisů na finančním trhu zvyšovala objem peněz v ekonomice tím, že je bude rozdělovat přímo obyvatelstvu.

Ministr financí řekl, že by byl velmi udiven, kdyby ECB o něčem takovém uvažovala: „Nemám dojem, že by se o tom v ECB vážně diskutovalo.”

Voda na mlýn euroskeptikům

Schäuble varoval, že měnová politika Evropské centrální banky posiluje nechuť k EU. „Proto také stále upozorňuji, že to (politika ECB) neposiluje důvěru občanů v evropskou integraci.”

Německý ministr financí minulý týden uvedl, že nespokojenost Němců s rekordně nízkými úroky by mohla vyvolat vzestup euroskeptických nálad, a naznačil, že právě to je zřejmě jedním z faktorů rostoucí podpory pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), které posílila na úkor zavedených stran ve volbách ve třech spolkových zemích.

„Řekl jsem Mariovi Draghimu - buď hrdý, můžeš připsat padesát procent výsledků strany, která je nová a zdá se být v Německu úspěšná, právě takovému pojetí (měnové) politiky,” pravil Schäuble.

Ministr ale řekl, že nechce svalovat všechnu vinu za problémy na ECB, a zdůraznil, že o oživení ekonomického růstu se musí starat hlavně vlády. Zdůraznil nutnost zavádět strukturální reformy, jako je zpružnění trhů práce nebo omezování byrokracie ve veřejném sektoru.

ECB je nezávislá, ale mluvit se o ní může

Schäubleho mluvčí Martin Jäger zdůraznil, že se ministr nechce vměšovat do nezávislosti ECB. „Nezávislost centrální banky má pro nás prioritní důležitost,” řekl.

Hned ale dodal, že to neznamená, že nemůže být kritizována: „V Německu i v zahraničí se diskutuje o měnové politice a jejích dopadech.”

ECB se pomocí nízkých úroků snaží podpořit poskytování půjček podnikům a spotřebitelům. To má posílit celou ekonomiku a zvýšit inflaci, která se v eurozóně pohybuje už dlouho kolem nuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám