Hlavní obsah

Společnost Swiss Express chystá nízkorozpočtové lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Ztrátová letecká společnost Swiss International Air Lines chce zřídit novou dceřinou společnost, která bude provozovat nízkorozpočtové letecké spojení převážně v Evropě. Nová divize, která se bude jmenovat Swiss Express, by měla zahájit provoz od zimního letového řádu 2003/04. Společnost o tom informovala v pátek.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Uzavírka je od Náchoda přes deset kilometrů daleko. Projevuje se ale velmi silně.

Článek

Společnosti Swiss se zatím nedaří najít vnější oporu ve snaze vyhnout se osudu svého předchůdce Swissairu. Ten zkolaboval na konci roku 2001 kvůli neúspěšné expanzi a nedostatku hotovosti. Swiss hodlá dnes představit nová hospodárná opatření na personální frontě a dodatečné taktické a strategické akce, které jí mají pomoci k přežití.

Swiss čeká v letošním roce ztrátu. Do bodu zvratu se má dostat v roce 2004. Ze současných problémů firma obviňuje válku v Iráku a smrtelný virus SARS, který se šíří Asií.

Pomoc vlády a bank v ohrožení

Švýcarská vláda, velké banky a další věřitelé se loni v dubnu spojili a pomocí finanční injekce 2,7 miliardy franků vytvořili z krachující Swissair a regionálního přepravce Crossair novou firmu Swiss. Nyní však nejsou ochotni ve firmě utápět další peníze. Vláda říká, že se Swiss musí postavit na nohy bez dotací a banky nemají plán, jak přesně postavit Swiss opět na nohy. Velkou ránu utrpěl přepravce ve středu, kdy švýcarská vláda odmítla firmě poskytnout další finanční injekci z veřejných fondů i garance půjček.

Swiss již propustil na tisíc zaměstnanců, z provozu vyřadil 20 letadel a zrušil objednávky na nové stroje. V současnosti čítá flotila firmy 112 letadel. To je podle kritiků pro firmu, která obsluhuje malý švýcarský trh, přemrštěný počet, uvedla agentura Reuters. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám