Hlavní obsah

Španělsko má přislíbené miliardy, trhy ožily

Novinky, pit

Evropské i asijské akciové trhy v pondělí posílily v reakci na přislíbenou finanční pomoc španělskému bankovnímu sektoru až do výše 100 miliard eur (až 2,5 biliónu korun). Peníze půjdou přímo do španělského bankovního záchranného fondu. Pokud jde o konkrétní částku pomoci, ta bude upřesněna po dokončení prvního auditu španělských bank, zhruba za dva týdny. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na začátku obchodování londýnský FTSE 100 vzrostl o 1,8 procenta, Dax ve Frankurtu si připsal 2,2 procenta a madridský Ibex dokonce 5,2 procenta. Japonský Nikkei uzavíral o dvě procenta silnější. Posílilo rovněž euro k dolaru.

„Ačkoli všichni na finančních trzích vědí, že se jedná spíše o jednorázovou náplast než řešení evropské dluhové krize, první reakce trhu je silně pozitivní,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Podle něj však rozhodně nelze hovořit o tom, že by Evropu čekalo období klidu.

„Nejenže španělské potíže v podobě klesajícího nemovitostního trhu, vysoké nezaměstnanosti a finančně slabých regionů pokračují, ale už o následujícím víkendu nás čekají dlouho očekávané opakované řecké parlamentní volby. A ty mohou náladou investorů opět výrazně zamíchat,“ připomněl Hatlapatka.

Španělsko se nachází ve druhé recesi za poslední tři roky a jeho ekonomika by měla v letošním roce klesnout o 1,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám