Hlavní obsah

Španělská Bankia propustí 6000 lidí, v zisku chce být příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská problémová banka Bankia se v rámci restrukturalizace rozloučí s 6000 zaměstnanci, sníží počet poboček o 39 procent a zbaví se majetku za zhruba 50 miliard eur (1,3 biliónu korun). S návratem k zisku počítá banka, která dostane pomoc od Evropské unie, v příštím roce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Španělská banka Bankia

Článek

Bankia v současnosti zaměstnává 20 589 osob. Banka přesune část svého majetku do španělské špatné banky, ale rovněž prodá některý majetek. V letošním roce Bankia počítá se ztrátou 19 miliard eur. Plánuje však, že v roce 2015 by měla vykázat zisk 1,2 miliardy eur. Do roku 2014 nebude vyplácet dividendu.

Bankii převzala letos v květnu španělská vláda poté, co vyšlo najevo, že se banka nedokáže vyrovnat se ztrátami z úvěrů, které poskytla před čtyřmi lety v době rozkvětu realitního sektoru. Záchrana banky pak donutila španělskou vládu požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny.

Evropská komise ve středu schválila plán restrukturalizace čtyř problémových španělských bank. Celkem získají finanční ústavy 37 miliard eur. Restrukturalizace má bankám umožnit, že budou životaschopné v dlouhodobém horizontu bez státní pomoci.

Španělská ekonomika se nachází v recesi a nezaměstnanost dosahuje v této jihoevropské zemi hranice 25 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám