Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu solárníků proti regulačnímu úřadu

Brno

Krajský soud v Brně zamítl žalobu čtyř provozovatelů fotovoltaických elektráren proti Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Firmy chtěly, aby soud rozhodl, že se ERÚ dopustil nezákonného zásahu tím, že na základě výzvy Ústavního soudu poskytl zkreslené vyjádření ve věci fotovoltaických elektráren a zavedení 26procentní solární daně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky tím firmy chtěly napadnout výrok Ústavního soudu o podporovaných zdrojích energie, který se týkal zavedení takzvaného solárního odvodu.

Podle názoru brněnského krajského soudu napadené vyjádření ERÚ nevybočuje ze zákonného rámce a není tedy v žádném ohledu zásahem nezákonným.

"Jsme rádi, že žaloba byla zamítnuta jako neodůvodněná. Jde o součást snahy České fotovoltaické asociace (CZEPHO) poškodit důvěryhodnost ERÚ. Úřad vždy stál za svými stanovisky při odpovědi pro Ústavní soud, a proto výrok soudu vítá," uvedl tiskový mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podala v únoru trestní oznámení na Energetický regulační úřad. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani.

Solární daň 26 procent napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám