Hlavní obsah

Soud schválil reorganizační plán firmy Vítkovice Heavy Machinery

Krajský soud v Ostravě schválil reorganizační plán společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Vyplývá to z rozhodnutí, které bylo ve čtvrtek zveřejněno v insolvenčním rejstříku. Firmu tak definitivně může převzít nový investor, společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která podnik postupně přebírá už téměř rok.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

„Měsíce čekání pro nás nebyly snadné, stále bojujeme o důvěru trhu. Udělali jsme ale všechno pro to, abychom soud přesvědčili, že reorganizaci zvládneme,” uvedl generální ředitel VHM Daniel Kurucz.

VHM ze strojírenského koncernu Vítkovice (dřívější Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jana Světlíka jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyváží, hlavně do zemí EU.

Firma má okolo 900 zaměstnanců. V úpadku je od loňského března. Po vážných potížích, které vedly k insolvenci, podnik obnovil výrobu v dubnu, když do firmy vstoupila společnost SPV VTK. Strategický investor vložil do firmy peníze a zajistil jí financování. Firma od té doby prochází reorganizací.

V insolvenčním návrhu VHM uvedly, že mají přes 300 věřitelů a dluží téměř tři miliardy korun. Věřitelé nakonec přihlásili pohledávky za víc než pět miliard, insolvenční správce uznal pohledávky za téměř 3,1 miliardy.

Většina věřitelů firmy loni v listopadu hlasovala u soudu pro schválení reorganizačního plánu. Proti byl jediný věřitel, Komerční banka. O schválení plánu tak musel rozhodnout soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám