Hlavní obsah

Soud schválil přijetí reorganizačního plánu Arca Investments

Pražský městský soud v úterý schválil přijetí reorganizačního plánu zkrachovalé společnosti Arca Investments. V pondělí s ním souhlasila většina věřitelů, což soud potvrdil. Při svém rozhodnutí se přiklonil především k tomu, že pro přijetí plánu hlasovala většina věřitelů s nezajištěnými pohledávkami, kteří jsou podle soudu nejvíce zasaženi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Věřitelé, kteří byli proti, se mohou odvolat. Insolvenční řízení s Arcou Investments zahájil soud loni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána.

Na vyhotovení rozhodnutí má soud měsíc. Vzhledem k rozsahu reorganizačního plánu možná požádá o prodloužení této lhůty, ale maximálně o další měsíc, uvedl soudce Aleš Bartoš.

Reorganizace zkrachovalé Arca Investments má přinést věřitelům šest miliard

Ekonomika

Doplnil, že řešení insolvence prostřednictvím reorganizace považuje vzhledem k charakteru společnosti za účinnější než prohlášení konkurzu.

Soudce dále řekl, že proti přijetí reorganizačního plánu se vyjádřila pouze třetí skupina věřitelů, tzv. skupinoví věřitelé, kteří měli podle soudce co do činění s dlužníkem a mohli se do jisté míry podílet na vzniklé situaci.

Ze skupiny tři byl pro reorganizační plán jeden věřitel s hlasy za zhruba 35 milionů korun, čtyři věřitelé s hlasy za přibližně miliardu korun s ním nesouhlasili.

V případě druhé skupiny, tedy nezajištěných věřitelů, hlasovalo pro reorganizační plán 825 věřitelů s hlasy za zhruba 7,8 miliardy korun, proti bylo 275 věřitelů s hlasy za asi čtyři miliardy korun.

Skupinu jedna tvoří zajištěný věřitel J Banka a skupinu číslo čtyři akcionáři dlužníka.

Kauza zkrachovalé Arca Investments
Jedná se o česko-slovenskou investiční skupinu, která je mateřskou společností mezinárodní Arca Capital. Ve svém portfoliu sdružovala více než 200 firem, převážně z realitního a energetického sektoru.
Lidé investovali do vysoce úročených směnek společnosti s vidinou velkých zisků v budoucnu. Mezi věřiteli byla řada různých firem v čele s J Banka, ale třeba i Arcibiskupství olomoucké nebo manželka bývalého slovenského premiéra Igora Matoviče.
Loni v květnu však Městský soud v Praze vyhlásil její úpadek. Vzhledem k počtu věřitelů a celkové dlužné částce přesahující 23 miliard korun se jedná o největší krach české firmy od 90. let.
Firmu položily velké krátkodobé dluhy, z kterých měla financovat dlouhodobé projekty. Společnost tvrdí, že hlavní příčinou jejího pádu byla pandemie koronaviru a s ní spojená různá omezení.

Cílem je pro nezajištěné věřitele 50 procent pohledávek

Reorganizační pán počítá s tím, že v české části budou pohledávky zajištěného věřitele uspokojeny ze 100 procent, nezajištěných věřitelů z 31,17 procenta, skupinových věřitelů z 9,7 procenta a dlužník nedostane nic.

Cílem stále zůstává, aby nezajištění věřitelé v českém a slovenském řízení dohromady získali 50 procent zjištěných pohledávek.

Plán reorganizace české části zkrachovalé firmy, který pro Arcu připravili poradci ze společností PwC a Dentons, měl přinést věřitelům téměř šest miliard korun.

Firma dříve uvedla, že je nejlepším možným řešením zejména pro nezajištěné věřitele s pohledávkami ve formě směnky.

Policie chce obžalovat manažery J.O. Investment za podvod se škodou 2,3 miliardy

Krimi

Minulý týden ve čtvrtek přitom o reorganizačním plánu vyslovilo pochybnosti Městské státní zastupitelství v Praze.

Fakticky podle něj nejde o reorganizaci, když se nepočítá se zachováním provozu podniku, ale pouze s prodejem majetku. Veškerá opatření jsou podle Arcy ale v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám