Hlavní obsah

Souběžná politika škrtů brzdí překonání krize, ozývá se z MMF

Novinky, pit
Londýn

Opatření v boji proti finanční krizi se mohou dostat do konfliktu s úsilím o vytvoření podmínek, aby krize nemohla nastat znovu. Tato skutečnost celý proces značně komplikuje, upozornila agentura Reuters s odkazem na slova Davida Liptona, druhého nejvyššího představitele Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Foto: ČTK/AP

Žena s transparentem Mezinárodního měnového fondu před aténským parlamentem.

Článek

Pro překonání krize je nutné, aby byla podpořena poptávka a obnovena pracovní místa a růst. Ovšem posílení globální ekonomiky vyžaduje snižování dluhu v mnoha rozvinutých ekonomikách, což negativně ovlivňuje poptávku.

„Snižování dluhu v mnoha rozvinutých ekonomikách utlumí poptávku, a to zejména pokud se to stane současně ve více sektorech jednotlivých zemí,“ nechal se slyšet Lipton s tím, že ukončit současnou krizi bude velmi těžké.

Rychlost může uškodit

Zadlužené domácnosti, bankovní sektor i vlády potřebují omezit své dluhy. Pokud se to však bude dít příliš rychle, naruší se tím podle Liptona proces obnovy. Státy by si proto měly dát pauzu v úsporných opatřeních v krátkodobém horizontu, jestliže jejich ekonomický růst slábne.

„Snižování dluhu je nezbytné, ale mělo by se provádět takovou rychlostí a takovým způsobem, který minimalizuje vliv na ekonomický růst,“ připomněl Lipton.

Nový průzkum MMF ukázal, že negativní vliv fiskální konsolidace na ekonomický růst je mnohem silnější, než se předpokládalo, a to zejména pokud více zemí provádí škrty souběžně.

Reklama

Výběr článků

Načítám