Hlavní obsah

Sony koupila legendární studio MGM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Skupina Sony se v noci na úterý dohodla se studiem Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) na jeho převzetí. Zaplatí za něj 2,85 miliardy dolarů. Sony tak vyhrála bitvu o převzetí legendárního studia, kde se zrodila například filmová série o Jamesi Bondovi nebo filmy o Růžovém panterovi, s firmou Time Warner.

Foto: Archiv Celé Česko čte dětem

Jarek Nohavica podpořil osvětovou kampaň Celé Česko čte dětem, která letos slaví desáté narozeniny.

Článek

Právě ve spravování archivů s mnoha kultovními filmy je největší cena studia MGM. Z prodeje televizních práv, videokazet a formátování filmů na formát DVD má totiž největší zisky, i když v posledních několika letech se firmě nedařilo.

Japonská Sony ve spojení s firmou MGM vytvoří největší filmový archiv se 7600 tituly. Zhruba 3500 filmů je od Sony a 4100 od MGM.

Sony mělo dlouho při koupi MGM exkluzivitu, pak ale v červnu do hry vstoupil Time Warner a několik měsíců to vypadalo, že to bude on, kdo se nakonec bude z archivů radovat.

"Time Warner se s MGM nedohodl na ceně. Splnit cenový požadavek MGM by nebylo moudré pro další růst firmy," citoval deník Economist šéfa firmy Time Warner Dicka Parsonse.

Vzhledem k dluhu dvou miliard dolarů, které Sony převezme se studiem, je totiž celková cena, kterou Sony zaplatí, 4,85 miliardy dolarů. MGM potvrdil předchozí zprávy nejmenovaných zdrojů, že finančními partnery Sony budou při koupi pomáhat další tři společnosti, Providence Equity Partners Inc., Texas Pacific Group a DLJ Merchant Banking Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám