Hlavní obsah

Sociální dávky se zpětně vyplatí jen za tři měsíce

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpětné vyplácení většiny sociálních dávek bude napříště možné místo roku pouze tři měsíce. Sněmovna velkou většinou ve středu podpořila vládní návrh, který má zabránit tomu, aby občané, kteří často účelově a spekulativně žádají o azyl a pobývají delší dobu v cizině na náklady jiného státu, mohli po neúspěšném azylovém řízení a návratu do ČR získat zpětně za rok nevyplacené sociální dávky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Často se jednalo o desetitisícové částky. Státní pokladnu tak stály tyto spekulativní žádosti o azyl stovky miliónů korun ročně.

"Více prostředků musí zůstat pro skutečně potřebné. Vyplácet sociální dávky delší dobu je nežádoucí," říká ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, "protože sociální dávky by měl dostat občan především v době, kdy je skutečně potřebuje."

Ministr současně zdůraznil, že zákon nemíří proti žádné skupině obyvatel. Očekává se ale, že by mohl působit mimo jiné proti emigraci českých Romů do zahraničí.

Pokud novelu schválí Senát, od příštího roku by mohli občané žádat zpětné vyplacení sociálních dávek pouze za tři měsíce. Výjimku tvoří na návrh poslanců ODS pouze porodné a pohřebné, kde byla roční lhůta zachována. O přídavky na dítě, sociální příspěvek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek se bude moci žádat zpětně pouze tři měsíce.

Zákon motivující k práci neprošel

Sněmovnou naproti tomu překvapivě neprošel druhý vládní návrh zákona - zákon o sociální potřebnosti, který se týká lidí v hmotné nouzi, pobírající sociální dávky. Zatím se těmto lidem nevyplácelo aktivně hledat práci, nebyli motivováni přijímat i hůře placená místa či místa za minimální mzdu, protože jejich příjem byl pak nižší, než když žili na sociálních dávkách, tedy na úkor státu.

Občan, který přijme i hůře placenou práci, by byl novelou zákona zvýhodněn, řekl Právu Škromach. Občanovi, který příjme i hůře placenou práci, by byl jeho příjem započítáván pouze ze 70 %. Tím by nepřišel o nárok na dávky, ale získal by o 30 procent vyšší příjem proti těm, kteří zůstanou jen na sociálních dávkách a práci si hledat nebudou.

Právě tento bod vyvolal nesouhlas poslanců ODS. Podle Aleny Páralové (ODS) se totiž jedná v podstatě o úpravu, která bere peníze těm, co pracovat chtějí, a dává je těm, kteří moc pracovat nechtějí. Proto poslankyně navrhla, aby ze zákona byl vyřazen paragraf snižující započítávání příjmu ze 70 %. Protože tento pozměňovací návrh prošel hlasy ODS a překvapivě i komunistů, nemělo smysl podle Škromacha tento zákon schválit jako celek a v závěrečném hlasování jej proto zamítli i poslanci ČSSD.

Zákon totiž ztratil motivační, tedy hlavní smysl, řekl Škromach. Zamítnutý zákon podle Škromacha zpřísňoval i podmínky pro poskytování sociálních dávek, ukládal prozkoumání majetkových poměrů žadatelů o sociální podporu a zakotvoval nutnost například zvýšit si příjmy prodejem movitého i nemovitého majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám