Hlavní obsah

Sobotka chce prosadit slevu na dani z příjmů

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka chce na sobotním rozšířeném ústředním výboru ČSSD prosadit, aby snížení daní z příjmů, které chce uskutečnit soc. dem., šlo přes slevu na dani. To by ulehčilo zejména lidem s nízkými a průměrnými příjmy. Ve hře jsou ale i jiné varianty.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Doučování dětí z osvojitelských a pěstounských rodin poskytuje Centrum pro náhradní rodinnou péči.

Článek

"Já osobně budu prosazovat slevu na daních," uvedl Sobotka. Podle něho tato cesta nejlépe zajišťuje snížení daní pro lidi, kteří to nejvíc potřebují. "Diskuse bude tedy především o tom, zda soc. dem bude prosazovat transformaci odpočitatelných položek na slevu na daních," zdůraznil Sobotka.

Ministr zvažuje i to, že by se - vedle slevy na dani - rozšířila i daňová pásma. Neměla by se ale měnit kvůli snižování daní, ale proto, aby se vyloučil nebo omezil vliv inflace na zvyšování zdanění. 

Když se totiž valorizují platy podle inflace, lidé se dostávají do vyšších daňových pásem a při stejných reálných příjmech platí vyšší daň. V Česku se daňová pásma nerozšiřovala již několik let. 

"Rozšíření daňových pásem ve spojení se slevou na dani považuji za velmi dobré řešení," řekl včera Právu místopředseda vlády Martin Jahn. Na konferenci zřejmě padne i návrh na snížení sazeb, který podporuje premiérův poradce a poslanec Jan Mládek. A to tak, aby v nejnižším pásmu daň klesla z 15 na 12 a ve druhém z 20 na 18 procent. Sazby v ostatních pásmech - 25 a 32 procent - by zůstaly zachovány.

Odborům se líbí ministrův návrh

Odbory z uvedených variant rovněž preferují slevu na dani z příjmu. "Je to nejlepší způsob daňových úprav," řekl Právu předseda ČMKOS Milan Štěch. Podle jeho slov odborům jde hlavně o to, ulevit zaměstnancům se mzdou od 10 tisíc do 20 tisíc korun.

"Pro české zaměstnance s nižšími a průměrnými platy by to bylo přehlednější a hlavně výhodnější. Představujeme si daňovou slevu na poplatníka okolo 9300 korun ročně, což by například pro zaměstnance se mzdou 10 000 korun znamenalo 3600 korun ročně, které by mu zůstaly v kapse navíc," uvedl Štěch.

Odbory podle Štěcha vedle toho navrhují další daňovou slevu pro všechny zaměstnance, která by se týkala například kompenzace dopravy do zaměstnání, ubytování, vzdělávání apod.

To, co nakonec vzejde z konference jako návrh soc. dem., může narazit u jejích koaličních partnerů, kteří by rádi snižovali daň z příjmů razantněji. "Pokles je třeba udělat ve všech daňových pásmech, a to na polovinu současného zdanění," tlumočil v minulých dnech Právu názor předsedy US-DEU Pavla Němce jeho mluvčí Petr Dimun. Lidovci zase mimo jiné požadují snížit daně právnickým osobám, a to až na 19 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám