Hlavní obsah

Snížit dluh Řecka asi budou muset i veřejní věřitelé, míní šéfka MMF

Paříž

Do snížení řeckého dluhu se asi budou muset zapojit i veřejní věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond (MMF) a vlády eurozóny. Uvedla to šéfka MMF Christine Lagardeová. Budou to podle ní muset udělat v případě, že seškrtání dluhu Řecka u soukromých věřitelů nebude stačit k poklesu řeckého zadlužení na udržitelnou úroveň.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Řecko už sedmý měsíc bezvýsledně jedná se zástupci soukromých finančních institucí o možnostech seškrtání dluhu. Dohoda je podmínkou pro to, aby Atény mohly sjednat s Evropskou unií a MMF druhý úvěrový balík ve výši 130 miliard eur. Už 20. března má totiž Řecko splatit dluhopisy v hodnotě asi 14,5 miliardy eur a bez dalšího mezinárodního úvěru by asi muselo vyhlásit bankrot.[celá zpráva]

„Bylo by velmi překvapivé, kdyby ,dobrovolný‘ souhlas k odpuštění více než dvou třetin toho, co Řecko dluží skrze své dluhopisy, přišel ze strany bank a fondů zcela bez boje,“ domnívá se analytik Jan Čermák z ČSOB.

Soukromí věřitelé mají své meze

Ministři financí eurozóny v pondělí odmítli poslední vyjednávací nabídku soukromých věřitelů a vyzvali je, aby u nových řeckých dluhopisů přistoupili na nižší úrokové sazby. Věřitelé předtím dali najevo, že odmítnutá nabídka byla maximem, kam mohli zajít.

Informovaný zdroj agentury AP uvedl, že zástupci soukromých věřitelů jako bank a investičních fondů se ve středu sejdou, aby se dohodli, jak v jednáních s Řeckem pokračovat a zda to má po odmítnutí jejich nabídky eurozónou ještě vůbec smysl.

Dohoda by měla zajistit pokles řeckého dluhu do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu z nynějších asi 160 procent. Měla by mít formu výměny řeckých dluhopisů za nové a věřitelé by měli ze svých řeckých pohledávek obětovat až 70 procent.

Reklama

Související články

Řecko drtí rekordní nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti v Řecku potácejícím se na hranici bankrotu stoupla v říjnu loňského roku na 18,2 procenta po zářijové hodnotě 17,5 procenta. Informoval...

Výběr článků

Načítám