Hlavní obsah

Sněmovna zajistila malým elektrárnám provoz na 15 let

– PRAHA

Provozovatelé malých elektráren se mohou těšit, že v následujících letech budou mít zajištěný odbyt pro energii z obnovitelných zdrojů. Zákon, který ve středu prošel Sněmovnou, jim garantuje pevné ceny v následujících 15 letech. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Foto: Barbora Horešovská

Jedna z vystavených kreseb Pavla Kantorka.

Článek

"Česká republika udělala důležitý krok k ochraně stabilního podnebí. Zákon představuje i šanci pro rozvoj venkova, protože povede k lepšímu využívání půdy a přinese nová pracovní místa. Zákon zvýší podíl čisté elektřiny a sníží emise skleníkových plynů," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Zákon stanoví provozovatelům distribuční sítě vykoupit veškerou "zelenou" elektřinu. Ambrozek tvrdí, že to nebude mít zvýšené nároky na státní rozpočet.

Proti zákonu byla opoziční ODS. Nelíbí se jí, že stát bude energie z těchto zdrojů stát asi osm miliard korun ročně. Energie ze stávajících tepelných a jaderných elektráren je podle poslanců strany mnohem levnější.

"Náklady na provoz toho, co nazýváme obnovitelné zdroje a výroba energie z obnovitelných zdrojů, budou nás všechny stát ročně 8 miliard korun. To je závěr Energetického regulačního úřadu, není důvod tomu nevěřit," řekl před hlasováním poslanec ODS Martin Říman.

Splnit slib daný EU

Vláda ale tvrdí, že zákon je potřeba proto, aby ČR splnila slib daný Evropské unii, že do roku 2010 bude z obnovitelných zdrojů vyrábět osm procent veškeré energie, v roce 2030 by to mělo být až 19 procent. Nyní jsou to asi 0,7 procenta.

Slib je navázaný na miliardové dotace z EU. V ČR přicházejí v úvahu především větrné elektrárny, ty se staví především v Krušných horách, a také spalovny na biomasu. Plodiny, z nichž by se energie vyráběla, by se mohly pěstovat na polích, která nyní leží ladem. Právě tuto cestu nejvíce prosazuje ministerstvo životního prostředí.

Co patří mezi elektrárny z obnovitelných zdrojů

:: malé vodních elektrárny

:: spalovny na biomasu

:: větrné elektrárny

:: solární elektrárny

Nyní podporuje malé elektrárny Státní fond životního prostředí, pokud budou mít zákonem zaručeno 15 let provozu, mohou peníze na provoz získat například i z úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám