Hlavní obsah

Sněmovna schválila zelenou naftu i pro živočišnou výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Část spotřební daně z nafty budou zpět dostávat i zemědělci v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Umožní to novela zákona o spotřebních daních, kterou v pátek schválila Poslanecká sněmovna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Poslanci přijali pozměňovací návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a poslanců Pavla Šrámka (ANO) a Petra Kudely (KDU-ČSL). Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar.

Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Vrácení daně rozšířili také na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích.

Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Pokud ji přijme, pak by tento princip měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.

Čím více zvířat, tím větší úspora

Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně. Šrámek návrh zdůvodnil tím, že vyšší produkce živočišných hnojiv získaných z krav a dalších hospodářských zvířat pomáhá úrodnosti půdy.

Vrácení daně z nafty má podpořit zemědělce i jejich konkurenceschopnost. „Naše zemědělství je velmi těžce zkoušené konkurencí zejména ze starých zemí EU. Tímto návrhem zákona zemědělství pomáháme,” řekl zpravodaj Petr Kudela (KDU-ČSL).

Od 1. ledna 2019 se pak vratky daně mají podle tohoto návrhu sjednotit pro všechny činnosti v zemědělské výrobě na 4,38 Kč za litr. O vratku by mohli zemědělci žádat až šest měsíců zpětně.

Anketa

Pomůže zemědělcům znovuzavedení tzv. zelené nafty?
Ano
70,7 %
Ne
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám