Hlavní obsah

Smrtelných úrazů v práci o třetinu ubylo

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pracovní neschopnosti se úrazy podílejí v Česku jen zhruba desetinou, mívají však nezřídka vážné následky. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) došlo za loňské první pololetí ke čtyřiceti smrtelným pracovním úrazům. Potěšitelné je, že jich ve srovnání se stejným obdobím 2018 ubylo o celou třetinu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Za posledních dvanáct let jde o nejlepší výsledek. Podílí se na tom lepší prevence pracovní úrazovosti ve firmách, jejich větší ochota do této oblasti investovat,“ komentuje zveřejněná čísla analytik pracovní úrazovosti Ondřej Švadlenka ze společnosti Ardon Safety.

Ze čtyřiceti smrtelných úrazů připadalo 37 na muže a jen tři na ženy. A na celkovém počtu neschopností pro pracovní úrazy se ženy podílely 33 procenty. Podle ČSÚ je to dáno tím, že v profesích se zvýšeným rizikem úrazu výrazně převládají muži.

Jde zejména o těžební a zpracovatelský průmysl, stavebnictví, dopravu, skladování, zemědělství, lesnictví a rybářství. Naopak v odvětvích, kde převažují ženy, bývají úrazy mnohem méně časté. Například v peněžnictví, obchodě, veřejné správě, školství, zdravotní a sociální péči.

Úraz na firemním večírku: Máte nárok na odškodnění?

Finance

U žen dochází ke smrtelným úrazům nejčastěji v dopravě a skladování, rizikový je rovněž zpracovatelský průmysl. „Mužům se každý druhý smrtelný pracovní úraz stává při práci ve výškách a nejrizikovější je stavebnictví. V obecném smyslu jsou nejrizikovější nováčci v prvních třiceti měsících u nového zaměstnavatele, kteří se na celkovém počtu vážných úrazů podílejí plnou polovinou,“ upozorňuje Petr Kaňka, školitel bezpečnosti práce z firmy Bureau Veritas.

Významné zvýšení úrazovosti lze však podle něj pozorovat i u zkušených rutinérů, mužů kolem 54 roků věku.

Hlavní příčinou lehkomyslnost

„Bez rozdílu pohlaví hraje při smrtelných úrazech velkou roli lehkomyslnost zaměstnanců. Mohu zmínit případ pracovníka, který si kvůli fotografii vlezl z frajeřiny do lisu, který jiný kolega omylem zapnul,“ uvedl Švadlenka.

Celkem bylo v loňském prvním pololetí nahlášeno 23 218 pracovních úrazů, meziročně o 3,5 procenta méně. Denně bylo v průměru v ČR pro nemoc v pracovní neschopnosti 198 tisíc pojištěnců, v důsledku pracovního úrazu 7300 a následkem ostatních úrazů 24 300. Tedy celkem 229 712 lidí. Jedná se o nejvyšší průměrný denní stav práce neschopných zaměstnanců od roku 2008.

Při práci v lese na Šumpersku přišel o život dělník

Krimi

Průměrná délka pracovní neschopnosti vzrostla meziročně ze 39 na 42,7 dne. Neschopnost pro pracovní úraz přitom v průměru trvala 57 dnů. Stále více času tráví v pracovní neschopnosti ženy, zejména kvůli nemocem a mimopracovním úrazům. Od roku 2012 počet prostonaných dní u žen narostl o více než dvě pětiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám