Hlavní obsah

Smluvní pokuty oberou zákazníky o ušetřené peníze za levné energie

Novinky, tov

Zákazníci, kteří se rozhodli ušetřit a upíšou se dodavateli plynu na několik let, většinou vůbec netuší, jak vysoké pokuty na ně čekají, pokud se rozhodnou pro změnu. Sankce za přechod k jinému dodavateli může dosáhnout částky ve výši až deset tisíc korun. Dohledat informace o sankcích, není snadné. Obvykle jsou dobře ukryté v mnoha stranách drobným písmem psaných obchodních podmínek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U RWE se zákazník může smluvně uvázat na tři roky a podle výše spotřeby tak získá finanční bonus až 2100 korun.  V případě odstoupení od takové smlouvy mu ovšem u RWE hrozí sankce ve výši 400 Kč za každý kalendářní měsíc do konce trvání smlouvy.

Kdyby se domácnost rozmyslela a po roce chtěla přejít k ještě levnějšímu dodavateli, třeba díky elektronické aukci, musela by doplatit 9600 korun.

U Pražské plynárenské se lidé mohou upsat na tři roky, aby získali slevu 11 procent. Pokud by se rozhodli během těchto tří let změnit dodavatele, zaplatí pokutu ve výši tří tisíc korun.

V případě ČEZ, který plyn nabízí domácnostem teprve od roku 2010, může pokuta vyšplhat až na deset tisíc korun.

„Ve všeobecných obchodních podmínkách je uvedeno, že jsme oprávněni za hrubé porušení smlouvy uplatnit sankci. Tato sankce je závislá na konkrétní výši spotřeby v daném případě a může dosáhnout částky až 10 tisíc korun. Naše produkty v oblasti dodávek plynu  jsou všechny na dobu určitou (24 měsíců). Například s produktem eTARIF PLYN PLUS zákazník získá až 10 procent úsporu z ceny plynu,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí skupiny ČEZ Jan Pavlů.

Operátoři museli podobné sankce snížit

Do nedávna účtovali vysoké sankce zákazníkům za předčasné vypovězení smluv také mobilní operátoři. V minulém roce vstoupila v platnost novela telekomunikačního zákona, která operátorům nařídila tyto sankce snížit. Nově tak pokuty od mobilních operátorů nepřesahují pětinu součtu zbývajících paušálů.

Podobná změna s cílem posílit postavení spotřebitelů, se na základě rozhodnutí EU má v budoucnu týkat i předčasného ukončení hypotečních smluv, kde doposud zákazníci musí platit za takové ukončení vysoké sankce. V případě plynu se ale žádná regulace sankcí u smluv na dobu určitou nechystá.

„V zásadě mohu říci, že výši smluvních sankcí nejsme schopni ovlivnit a nemůžeme snížení poplatků nařídit, zatím však efektivně funguje domluva i funkce ombudsmana. V případě extenzivního uplatňování sankcí v konkrétních případech se zatím osvědčila osobní intervence pracovníků ERÚ a návrh smírného řešení problému,“ řekl Novinkám mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám