Hlavní obsah

Smír mezi ČSOB a PPF může zaplatit stát

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě nejmocnější finanční impéria v zemi, Československá obchodní banka (ČSOB) a investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, uzavřela smír. Jejich šéfové totiž před několika dny v tichosti podepsali dohodu, na jejímž základě by mělo dojít k zastavení všech, tedy téměř dvou desítek vzájemných soudních sporů.

Článek

Ty však zřejmě definitivně ukončí až finanční kompenzace pro PPF, jejíž existenci i výši obě strany úzkostlivě tají. Jak se ale Právu podařilo zjistit, kvůli systému záruk, které ČSOB dostala od státu v souvislosti s jejím převzetím Investiční a Poštovní banky (IPB), by tuto kompenzaci nakonec mohl zaplatit stát.

Žádná z účastněných stran se však nechce k této věci vyjadřovat. "K finančnímu plnění se nevyjadřujeme," sdělila Právu mluvčí PPF Dita Fuchsová. "Nemohu mluvit o finančních tocích před tím, dokud nenastaly všechny předpokládané kroky," dodal pak mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Ani ministerstvo financí zatím nechce celou věc jakkoli komentovat, spekulace o neplánovaných výdajích státu však nevyvrátilo. "Nemůžu říct nic konkrétního, protože během probíhajících jednání jsou všechny strany domluveny, že nebudou sdělovat žádné informace," řekl jen Právu mluvčí resortu Marek Zeman.

Jak ale Právu prozradil dobře informovaný zdroj, ČSOB, respektive stát by teď měl zaplatit PPF "určitou částku, která ale bude výrazně nižší než ty, o které se dosud vedly soudní pře".

Mezi spory, které pocházejí ještě ze vztahů vzniklých z doby někdejší IPB v letech 1999 až 2000, se největší bitva právníků vede o více než sedm miliard korun a zhruba třetinový majetkový podíl v České pojišťovně.

Spory o miliardy

Podle dobře informovaných zdrojů by však kompenzace pro PPF neměla být extrémně vysoká, navíc by se měla vejít do systému záruk pro ČSOB, jejichž výši již jednou posvětila Evropská komise.

Podle tiskové zprávy, kterou PPF a ČSOB ve čtvrtek společně zaslaly médiím, dohoda mezi nimi neznamená, že se všechny spory ukončí hned. To potvrzuje i fakt, že soudní pře dosud nebyly vyškrtnuty z evidence burzy, která si o nich vede záznamy.

"Dohoda stanoví pouze spouštěcí mechanismus a časový scénář, podle něhož budeme postupovat. O detailech pak budeme postupně informovat," řekl Právu Tománek.

O možnosti mimosoudního vyrovnání jednaly obě strany již od počátku roku. Spornou třetinu akcií pojišťovny koupila PPF od IPB před pěti lety. Poté ale IPB zkrachovala a ČSOB, která ji převzala, dřívější obchody s podíly pojišťovny zpochybnila. Transakci s akciemi pojišťovny odmítla banka uznat s tím, že byla podle ní podezřele výhodná jen pro jednu stranu, a to PPF.

Na rozhodnutí ČSOB vysoudit na PPF 5,7 miliardy korun zareagovalo Kellnerovo impérium podáním několika žalob. Jimi se chtělo domoci tří miliard korun na smluvních pokutách za opožděné předání akcií.

Žaloby jsou postavené na tom, že vedení IPB převedlo strategický balík akcií pojišťovny na PPF později, než stanovily původně uzavřené dohody. Akcie České pojišťovny nyní tvoří klíčovou část celé PPF. Skupina pojišťovnu vlastní z více než 90 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám