Hlavní obsah

Boeingy Smartwings uvázly v zahraničí. Do Prahy přiletí bez cestujících

• Aktualizováno

S letadly Boeing 737 MAX společnost Smartwings přeletí do Prahy bez cestujících. Nařízení evropského leteckého úřadu o zákazu provozu strojů nad Evropou to dovoluje. Pasažéry, kteří v úterý cestovali v těchto letadlech do Prahy, vysadila společnost v Tunisu a v turecké Ankaře. Z Tunisu už se lidé vrátili do Prahy jiným strojem, v Ankaře čekají.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

Jedno letadlo bylo na cestě z Kapverdských ostrovů a bylo odkloněno na letiště v Tunisu. „Pro cestující z tohoto letadla bylo vysláno náhradní letadlo jiného typu, které přistálo v Praze v pět hodin ráno," řekla Novinkám mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Druhý boeing letící z Dubaje přistál v Ankaře, cestující byli ubytováni v hotelu a do Česka se dostanou během středy.

Celkem měla společnost Smartwings v době, kdy začalo platit rozhodnutí o zastavení provozu letadel typu Boeing 737 MAX 8, ve vzduchu čtyři tyto stroje. Další spoje z Reykjavíku na Kanárské ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazily podle plánu, dodala Dufková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boeing 737 Max 8Video: Reuters

Zákaz zkomplikuje i další spoje společnosti. „Samozřejmě teď budeme muset přistoupit k optimalizaci letového plánu a zareagovat na to. U letů letadly daného typu budeme přistupovat k redukci a využívat stávající flotilu,“ řekla Novinkám mluvčí. Smartwings mají k dispozici dalších 40 letadel.

Prázdná letadla mohou přeletět

„Podle nařízení EASA by letadlo bez cestujících mělo mít umožněný přelet. Postupně je budeme stahovat na základnu do Prahy,“ upřesnila na dotaz Dufková.

Provoz tohoto typu letadel zastavila Evropská agentura pro bezpečnost a letectví (EASA) po nehodě v Etiopii. Stroj se zřítil krátce po startu, zemřelo všech 157 lidí na palubě. Podobnou nehodu měl tento typ stroje i loni v říjnu v Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám