Hlavní obsah

Smartwings a ČSA požádaly o mimořádné moratorium

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Aerolinky ČSA a Smartwings ze skupiny Smartwings požádaly o vyhlášení mimořádného moratoria v rámci takzvaného zákona lex covid. Mimořádné moratorium společnosti chrání před kroky věřitelů. Omezuje totiž právo podat insolvenční návrh nebo zahájit exekuci. Požádat o mimořádné moratorium kvůli covidu firmy mohou do konce srpna, a to až na tři měsíce.

Foto: David W Cerny, Reuters

Letadlo společnosti Smartwings

Článek

Podle společnosti plyne potřeba využití moratoria výhradně z následků způsobených pandemií, která vyvolala globální krizi letecké přepravy.

„Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a nadále obnovují další linky v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních,“ uvedl předseda představenstva Jiří Šimáně.

Ekonomové: Vláda postupuje účelově, aby na pomoc dosáhly i Smartwings

Ekonomika

Lex Covid je účinný od konce dubna, mimo jiné znemožňuje do konce srpna podání insolvenčních návrhů. Kvůli ochraně před individuálním vymáhání dluhů formou exekuce pak zavádí mimořádné moratorium.

Lze ho vyhlásit na dobu tří měsíců. Tuto dobu může insolvenční soud na návrh dlužníka poté prodloužit ještě o další tři. Návrh na mimořádné moratorium mohou firmy podat do 31. srpna. Návrh přitom není vázán na podání insolvenčního návrhu a zahájení insolvenčního řízení a nemusí s ním souhlasit nadpoloviční většina věřitelů.

Nutná restrukturalizace

„Smartwings Group, stejně jako ostatní letecké společnosti, provádí restrukturalizaci vedoucí k úsporám a mimořádné moratorium je jen vhodným dočasným opatřením, které dává Smartwings a ČSA potřebný čas k zajištění finanční stability společnosti ve spolupráci s financujícími bankami, pronajímateli letadel a dalšími věřiteli," uvedl Šimáně.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy mimořádné moratorium neznamená, že podnik je pryč z „hrobníkovy lopaty". „Je otázkou, zda má skupina Smartwings bez výrazné a na míru šité pomoci státu šanci se z koronavirové krize plně zotavit. Musí provádět další kroky potenciálně vedoucí k zotavení, jako je snižování nákladů, propouštění či restrukturalizační opatření," podotkl.

Skupina Smartwings kvůli krizi propustí až 600 zaměstnanců

Ekonomika

Skupina na konci června oznámila, že propustí až 600 zaměstnanců. Začala s tím v červenci a v několika vlnách tak chce činit do února 2021. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. V letecké skupiny pracovalo před propouštěním kolem 2500 lidí.

Smartwings Group kvůli vyhlášení výjimečného stavu vládou a zavedení mimořádných opatření v souvislosti se šířením koronaviru zaznamenala v porovnání s loňským rokem v dubnu až červnu propad letových výkonů o 95 procent, v červenci a srpnu o více než 80 procent.

Všechny možnosti

„Proces žádosti o záruky za tento úvěr je složitá a časově náročná procedura vyžadující dohodu celé řady stran. Zejména z těchto důvodů skupina Smartwings Group využila mimořádného moratoria. Jednáme o všech dostupných možnostech financování, abychom zajistili provoz obou společností, a v průběhu celého procesu budeme úzce spolupracovat s našimi financujícími institucemi i dalšími zúčastněnými stranami. V této souvislosti jsme také nově angažovali mezinárodního poradce, společnost EY, která má rozsáhlé zkušenosti v oblasti restrukturalizací a zajišťování financování i potřebnou specializaci na letectví," dodal Šimáně.

Smartwings provozují z Prahy letecká spojení do 25 destinací, z Brna do devíti a z Ostravy do dvou. ČSA operují lety do 12 destinací a od září plánují obnovení linek do Barcelony, Madridu, Budapešti, Göteborgu, Bukurešti, Bruselu, Varšavy a Milána

Reklama

Výběr článků

Načítám