Hlavní obsah

Služby seniorům a pobyt v domovech důchodců podraží

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdražení o pětikorunu na 25 korun denně za dovoz oběda, o desetikorunu na 110 korun za přinesení velkého nákupu, o dvacet na 120 Kč za doprovod k lékaři. Takto se mají od ledna zvednout platby za pečovatelské služby. Podraží i pobyt a strava v penzionech a domovech důchodců až o třicet korun denně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uvádí se to v návrhu vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí, kterou má Právo k dispozici.

Pro mnoho lidí jde o zvýšení o pár korun, jež jim rozpočet nezatíží, ale pro lidi, kteří jsou odkázáni na pomoc jiných, se stanou černou můrou. V domovech pro seniory totiž navýšení může představovat až téměř tisíc korun měsíčně. Tuto částku propočítalo samo ministerstvo.

„Při plném využití navrhovaných nových maximálních částek by se celková měsíční úhrada za ubytování a stravu zvýšila až o 930 Kč měsíčně a dosahovala by 11 160 Kč,“ píše se v odůvodnění navrhované vyhlášky.

Ministerstvo argumentuje stejně jako u zvyšování dalších poplatků: tři roky za ně platí klienti stejně, a přitom důchody se mezitím zvedaly už čtyřikrát. Navíc od ledna jim stát přidá opět, byť méně než to vypadalo ještě v létě. [celá zpráva]

Podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) jde v případě růstu poplatků seniorům o valorizační záležitost. „Několik let se částky nezvyšovaly. A jde o stanovení maximálních částek, které nemusejí být využity,“ řekl Právu.

Svým návrhem ale rozpálil šéfa Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu. Vedle seniorů jsou právě postižení nejčastějšími uživateli těchto služeb.

„V pondělí jsme jednali s ministerstvem a podobu vyhlášky, která má určit způsob hodnocení schopnosti zvládat základní životní potřeby, o které jednání bylo, jsme zásadně odmítli. O tom, že dokument má obsahovat i zdražení sociálních služeb, nepadlo ani slovo. Takové jednání považuji za podraz,“ rozčíleně zareagoval Krása.

„Máme domluvenou schůzku na 15. listopad. To je nefér, už bude po připomínkovém řízení,“ dodal.

Poplatky vyšší než důchod

„Průměrný důchod je 10 500 korun, takže jestli to spočítali takto, tak to ukazuje na nesmyslnost takového kroku. A má-li průměrný starobní důchod od ledna narůst jen o 174 korun, tak lidé nebudou mít zvýšení z čeho zaplatit,“ prohlásil Krása.

„Příspěvek na péči je stejný od roku 2007, někde se dokonce snížil. Dotace do těchto služeb budou stejné jako letos, budou se financovat i věci, na které šly peníze z EU. Peněz je tak na sociální služby méně a vláda je chce dostat přímo od lidí,“ je přesvědčen Krása.

„To je nesmyslná politika zatěžování lidí. Občan není dojná kráva,“ dodal. Podle něho se řada klientů stane dlužníky. Zejména budou-li potřebovat léky, nebo budou muset platit za domov a zároveň i za pobyt v nemocnici. A to už se vůbec nemluví o tom, že by jim měly zůstat nějaké peníze pro osobní potřebu.

Fakt, že klienti mohou mít problémy, připustila i ředitelka Domova seniorů ve Mšeně Blanka Dvorščíková. Jak řekla Právu, klienti tu platí kolem devíti tisíc, neboť zde nevyužili maximální možné platby.

„Již dnes je to více, než mají důchod. Ty návrhy mě děsí. To povede k tomu, že nás budou tlačit, abychom nebrali chudé důchodce. Třeba se začnou budovat starobince jako za první republiky. Protože pak už na to nebudou lidé mít ani omylem. U nás na to budou mít tak dva klienti,“ uvedla.

Jak zdraží poplatky
Dovážka oběda do bytu může od ledna každodenně podražit z dvaceti na 25 Kč, pomoc při přípravě jídla na 120 Kč. Za donášku velkého nákupu to bude místo stokoruny 110 korun. Vyprání a vyžehlení jednoho kilogramu prádla vyjde na 60 Kč. Doprovod k lékaři, na úřady, do zaměstnání či do školy zdraží o dvacetikorunu na 120 korun.
Úhrada celodenní stravy v penzionu zdraží o desetikorunu na 160 Kč, ubytování včetně úklidu, praní, žehlení a drobných oprav prádla o dvacetikorunu na 200 korun.
Změny se budou týkat i azylových domů či tzv. domů na půli cesty, kde nacházejí útočiště převážně matky s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám