Hlavní obsah

Služby Huawei stát omezuje jen zčásti

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už rok a půl platí varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním zařízení od čínských firem Huawei a ZTE. Státní instituce uvádějí, že tato zařízení vyměňují nebo přesouvají na neriziková místa. Huawei však dostává i nové kontrakty.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Varování podle mluvčího NÚKIB Radka Holého nadále platí. Jmenované firmy podle úřadu představují riziko. „Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ poukazoval koncem roku 2018 tehdejší ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Zařízení využívalo pět desítek institucí

Huawei přesto dál zaznamenává ve veřejných soutěžích úspěchy, a to i díky nejnižší ceně. Přes tuzemského partnera Huatech letos Huawei vyhrála zakázku na dodávku datových úložišť do státního podniku NAKIT, který spadá pod ministerstvo vnitra. I díky ceně skončila úspěchem také zakázka na síť pro ministerstvo financí.

Koncem března partner Huawei s novým jménem Altepro solutions zase vyhrála zakázku na ochranné prvky pro Českou televizi. Dodává také technologie pro ministerstvo kultury, Správu železnic, Ředitelství silnic a dálnic nebo datová centra pro ČEZ.

Huawei, ZTE a 5G sítě? Senát chce od vlády jasný postoj

Mobil

NÚKIB po vydání varování loni oslovil více než sto organizací spadajících pod zákon o kybernetické bezpečnosti. Z nich 75 uvedlo, že zařízení od Huawei či ZET nepoužívá, používalo je 49.

„Na úrovni ministerstva jsme provedli analýzu rizik, na jejímž základě jsme zařízení Huawei a ZTE buď postupně vyměnili za jiná zařízení, nebo jsme je přesunuli na místa, kde není velké riziko jejich zneužití,“ sdělila Právu vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná. Podobný postup doporučilo ministerstvo také všem přímo řízeným organizacím.

Také ministerstvo zemědělství se podle mluvčího Vojtěcha Bílého varováním řídí a u systémů a prvků určených pro významné informační systémy analyzuje rizika a případně realizuje bezpečnostní opatření. Konkrétní opatření ale vzhledem k tomu, že jde o citlivé informace, nezveřejnil.

Nejlepší fotomobil na světě má Huawei

Mobil

NÚKIB doporučil mimo jiné diverzifikaci prostředků, tedy nákupy od různých výrobců. Podle mluvčí Hany Malé se tím řídí i ministerstvo vnitra.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka Právu sdělil, že povinnost vůči NÚKIB úřad splnil už v roce 2019. „Technologie firem Huawei a ZTE nejsou využívány v žádných vlastními silami provozovaných informačních systémech ministerstva dopravy. Naši dodavatelé technologií a infrastruktury sdělili, že technologie těchto firem nepoužívají v žádných technologických celcích určených pro zpracování dat, které jsou využívány ve prospěch ministerstva,“ řekl Jemelka.

Analýzu rizik na základě varování NÚKIB provedl i resort průmyslu a obchodu, které podle mluvčí Štěpánky Filipové v současnosti žádné technologie Huawei nebo ZTE ve vlastnictví nemá.

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo společnosti Huawei

Ani ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže u klíčové infrastruktury zařízení Huawei či ZTE nepoužívá.

„Po vydání varování jsme prověřili všechny informační systémy, na které se varování vztahuje, a v žádném z nich zařízení Huawei a ZTE nemáme použita,“ poznamenal pro Právo Kříž.

Dodal, že polostátní podnik kybernetické hrozby průběžně monitoruje a vyhodnocuje rizika. „Postupujeme v souladu s doporučeními NÚKIB,“ ujistil Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám