Hlavní obsah

Slovenští učitelé stávkují. Děláte z nás migranty, vzkazují Ficově vládě

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

„Vláda dělá z učitelů migranty“, hlásal jeden z transparentů na pondělním několikatisícovém shromáždění učitelů na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání. Do časově neomezené stávky vstoupilo v pondělí celkem 11 550 učitelů ze 742 škol po celém Slovensku.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na podporu učitelůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Postavení učitele v dnešní době vůbec není adekvátní tomu, co dělá. Nesouhlasím s premiérem Ficem, že pro učitele udělali dostatek,“ řekla Novinkám Mária Homolová učitelka základní školy ve městě Senec na západě Slovenska.

„Jsem tady za rodiče. Mám syna, který letos maturuje a už teď spřádá plány, jak odejít z této země. Nejen se školstvím tady asi není něco v pořádku,“ uvedla Jana z Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stávka učitelů začala shromážděním v Bratislavě foto

Podle jednoho z organizátorů stávky Vladimíra Crmomana z Iniciativy slovenských učitelů zcela zavřených zůstaly tři stovky škol. „Neskončíme, dokud nezvítězíme,“ řekl Crmoman davu na náměstí. Učitelé se následně přesunuli před budovu slovenského parlamentu.

Shromáždění učitelů přišli podpořit zdravotní sestry, lékaři i umělci. „Jsem tady, jako matka. Podporuji učitele. Pokud by se škola, kam chodí můj syn, nezapojila do stávky, asi bych zvažovala, že ho dám jinam,“ řekla bojovně naladěná herečka Zuzana Fialová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Žačka podporuje svou učitelku

Učitelé požadují zvýšení mezd o 140 eur (3780 Kč) a navýšení rozpočtu školství o 400 miliónů eur (10,8 miliardy korun). Ministr školství Juraj Draxler označil tyto požadavky za ultimativní. „I kdybych rád vyhověl, technicky to není možné. Není možné svolat parlament a změnit rozpočtovou kapitolu,“ konstatoval Draxler.

Premiér Robert Fico připomněl, že několik týdnů před parlamentními volbami z iniciativy učitelů „trčí hodně politiky“. Předseda vlády konstatoval, že ve čtyřletém období jednobarevné vlády strany Směr-sociální demokracie stouply platy učitelů o 22 procent.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vláda dělá z učitelů migranty, hlásá transparent protestujících učitelů v Bratislavě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám